Dyrke spiselig vekster i pallekarmer

Da det ble klart hvor morsomt det er å dyrke i pallekarmer ble det vekket en trend som bare øker i popularitet. Pallekarmene er enkle å bygge, morsomme å stelle i stand på en vakker måte og smarte å dyrke i.

Topp 5 å dyrke i pallekarmer

  1. Grønne grønnsaker
  2. Primører
  3. Løk
  4. Agurkplanter
  5. Urter

Pallkarmer er faktisk et industriprodukt som brukes til å holde produkter som er pakket på en pall, på plass. Pallekarmene er enkle å stable i høyden, og når de ikke er i bruk, brettes de sammen og kan stues bort på et lite område. Pionerene innen pallekarme-dyrking kjøpte pallene sine direkte fra selskaper som bruker dem på lageret og under transport. Ganske snart ble ideen plukket opp av hageindustrien og de begynte å selge pallekarmer bare for dyrking. Det er fremdeles mulig å kjøpe brukte pallkarmer fra selskaper, men mange velger i dag å anskaffe nye til bruk i hagen.


Forbered dyrking i pallekarmer

Pallekarmer fås i to standardstørrelser: 80×120 cm og 60×80 cm. Høyden på en pallekarm er 20 cm. En pallkarm er nok til å dyrke grønnsaker og planter med grunne røtter, mens sorter med dype røtter krever at du stabler to eller flere bokser oppå hverandre.

Pallekarmene kan plasseres direkte på plenen – men det er viktig å huske å ha bredde nok til at gressklipperen kan kjøre mellom pallekarmene. Du kan også lage et fint sted å ha pallekarmene dine ved å legge singel, bark eller annet jordmateriale rundt. Deretter «gjerder» du inn området med en lavendelhekk, noen steiner, et lite gjerde eller noe annet som skaper en tydelig, men vakker, avgrensning.

Dekk bunnen av pallekarmene med markduk hvis det er ugress der du skal så.


Pallekarmer for ergonomisk dyrking

For de av dere som har vanskeligheter med å bøye seg ned og jobbe på bakken, er pallekarmer en utmerket måte å kunne dyrke i høyden. Du kan stable så mange pallekarmer som nødvendig oppå hverandre, for å skape en komfortabel arbeidsstilling for deg og din rygg.


Jorda i pallekarmer

I en pallekarm har du muligheten til å lage egen fin jord. God plantejord eller egen kompost kan utgjøre halvparten til 3/4 av jordvolumet. Fyll resten med kugjødsel, kjøpt i sekk, eller gjødsel fra egen gård. Du kan redusere mengden gjødsel noe og heller blande inn noen liter biokull som forbedrer jordstrukturen og øker muligheten for å opprettholde ernæring og vann.

En stor pallekarm rommer omtrent 200 liter jord. Hvis du bygger i høyden med to eller flere pallekraver, kreves det selvsagt større jordvolum for å kunne fylle det opp. Det kan være både tungt og kostbart, i tillegg er det ikke nødvendig med så mye jord til dyrking. Du kan legge halm, bladkompost, bark eller annet organisk materiale i bunnen for å fylle opp og skape luft i det dype beddet.


Kom i gang med å dyrke i pallekarm

I pallekarmene planter du forkultiverte avlinger eller sår sorter som kan sås direkte i jorden. Fordi jorda i pallekarmene er litt over bakken, varmes den raskere opp. Hvis du dekker med et trekk eller et gjennomsiktig lokk, vil varmen øke ytterligere. Dette betyr at dyrking i pallekarmer kan starte litt tidligere enn på friland. La oss se hva du kan fylle pallekramene med.

Bladgrønnsaker sommer og høst

Velsmakende, sunne og lettdyrkelige bladgrønnsaker trives i en pallekarm, og det holder med en pallekarm til disse. Raskt voksende bladgrønnsaker som salat, ruccola, vintersalat, spinat, pak choi og mizunakål, kan du dyrke i flere omganger. For eksempel før primærhøsting på forsommeren, samt hele sommeren og litt utover høsten. Bladbete er et veldig vakkert element i pallekarmer med sine fargerike høye stilker.

På høsten kan du så et siste parti med for eksempel salat, pak choi, asiatisk kål og salat sikori og høste de som tynne blader, populært kalt baby leaf.

Dyrk i høyden i pallekarmer

Det er vakkert å dyrke høye sorter av erter og bønner i pallekarmer. Til dette kan du bygge dekorative støtter. Det behøver ikke være mer avansert enn noe hyssing og bambuspinner eller espalier av for eksempel armeringsnett. Du kan enten fylle hele pallekarmen med bønner og erter eller la de stå i midten med andre erter, bønner og avlinger rundt dem.

På bunn av pallekarmer

Hvis du skal dyrke rotgrønnsaker i en pallekarm må du stable to eller tre bokser oppå hverandre. Dette gjelder ikke reddiker, for de trenger å ligge dypt. Når du har riktig dybde i pallekarm-kultivasjonen din, kan du dyrke alle slags rotgrønnsaker og løk. I den samme pallekarmen kan du dyrke purre og vårløk. Mange rotgrønnsaker kan du faktisk starte med å så tidlig på våren, for å sørge for en sprø avling.

Givende agurkplanter

Melon, squash og agurk kan dyrkes i en pallekarm og få lov til å bre seg over kanten og utenfor pallekarmen, dersom du har plass til det. Hvis ikke kan de være i pallekarmen og heller ta mye plass der. Likevel er det verdt å nevne at hver av disse plantene er berikende. Midt mellom bladmassen fra agurkplantene, kan ringblomsten dukke opp og skape en vakker samplanting.

Bær i pallekarm

Jordbær, markjordbær og blåbær kan alle fint dyrkes i en pallekarm. Siden blåbær trives i sur jord, bør de ha sin egen pallekarm fylt med rhododendronjord, bark, torv og blader. Når du dyrker bær er det smart å stable to pallekarmer oppå hverandre. Planter vil høste i flere år og krever derfor litt mer jordvolum.

Dyrke urter i pallekarmer

En liten krydderhage i en eller flere pallekarmer er vakkert. Siden mange urter er flerårige, er det bra å stable to pallekarmer oppå hverandre og dermed skape et større jordvolum. Pallekarmer fylt med timian, oregano, sitronmelisse, rosmarin, gressløk og andre duftende nektarrike urter gjør at pollinerende insekter tiltrekker seg avlingen din.

Dyrke spiselige blomster i pallekarmer

I åpningene mellom grønnsaker og dine andre planter, er det veldig vakkert å dyrke spiselige blomster som ringblomst, agurkurt, kornblomst, karse og små blomster fra fløyelsblomslekta.

Dyrk i omganger

I pallekarmene kan du dyrke i ulike omganger hele sommeren. Når det blir ledig ulike steder i pallekarmen, sår du nye frø av samme avling eller skifter til noe nytt.

Dersom du sår flere ganger i løpet av sesongen, er det godt å gi jorda litt ny energi et par ganger ved å gi den 1-2 dl pelletert hønsegjødsel. Du kan også lage ditt eget næringsgivende brenneslevann ved å fylle en bøtte med vann og tilsette noen få håndfull brennesler. Dekk til bøtta og la den stå i et par dager. Ikke glem å røre innimellom. Sil deretter brennesle og fortynn med vann helt til fargen på vannet blir som te. Vann deretter ut i pallekarmen.

Dekk til avlingene i pallekarmen

En utmerket måte å kontinuerlig tilsette næringsstoffer, holde ugresset unna og samtidig beholde fuktigheten i jorden, er å dekke til avlingene i pallekarmen. Dekk jorden rundt avlingene med halm, gress, brennesle, blader eller små kvister. Når sesongen er over og alle avlingene er høstet, er det flott å la restene fra plantemateriale forbli i pallekarmen. Om våren presser du det som er igjen ned i jorda, før du forbereder jorden frem mot sesongen ved å fylle på med plantejord eller kompost og kugjødsel.

Pallekarmer er trendy

Det er lett å skjønne hvorfor dyrking i pallekarmer har blitt så populært. Det passer både i den lille og store hagen og er derfor spesielt trendy i byenes bakgårder og takterrasser. Pallekarmene kan utgjøre hele kultivasjonen din eller være et praktisk supplement til grønnsakshagen på friland. For de av dere som har en vanskelig jord å dyrke i er pallekarmer en fantastisk måte å lage sin egen fine jord å dyrke spiselig vekster i. Jeg tror vi trygt kan slå fast at pallekarm-dyrking har kommet for å bli.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK