Dyrke spiselig vekster i pallekarmer

Da det ble klart hvor morsomt det er å dyrke i pallekarmer ble det vekket en trend som bare øker i popularitet. Pallekarmene er enkle å bygge, morsomme å stelle i stand på en vakker måte og smarte å dyrke i.

Topp 5 å dyrke i pallekarmer

  1. Grønne grønnsaker
  2. Primører
  3. Løk
  4. Agurkplanter
  5. Urter

Pallkarmer er faktisk et industriprodukt som brukes til å holde produkter som er pakket på en pall, på plass. Pallekarmene er enkle å stable i høyden, og når de ikke er i bruk, brettes de sammen og kan stues bort på et lite område. Pionerene innen pallekarme-dyrking kjøpte pallene sine direkte fra selskaper som bruker dem på lageret og under transport. Ganske snart ble ideen plukket opp av hageindustrien og de begynte å selge pallekarmer bare for dyrking. Det er fremdeles mulig å kjøpe brukte pallkarmer fra selskaper, men mange velger i dag å anskaffe nye til bruk i hagen.


Forbered dyrking i pallekarmer

Pallekarmer fås i to standardstørrelser: 80×120 cm og 60×80 cm. Høyden på en pallekarm er 20 cm. En pallkarm er nok til å dyrke grønnsaker og planter med grunne røtter, mens sorter med dype røtter krever at du stabler to eller flere bokser oppå hverandre.

Pallekarmene kan plasseres direkte på plenen – men det er viktig å huske å ha bredde nok til at gressklipperen kan kjøre mellom pallekarmene. Du kan også lage et fint sted å ha pallekarmene dine ved å legge singel, bark eller annet jordmateriale rundt. Deretter «gjerder» du inn området med en lavendelhekk, noen steiner, et lite gjerde eller noe annet som skaper en tydelig, men vakker, avgrensning.

Dekk bunnen av pallekarmene med markduk hvis det er ugress der du skal så.


Pallekarmer for ergonomisk dyrking

For de av dere som har vanskeligheter med å bøye seg ned og jobbe på bakken, er pallekarmer en utmerket måte å kunne dyrke i høyden. Du kan stable så mange pallekarmer som nødvendig oppå hverandre, for å skape en komfortabel arbeidsstilling for deg og din rygg.


Jorda i pallekarmer

I en pallekarm har du muligheten til å lage egen fin jord. God plantejord eller egen kompost kan utgjøre halvparten til 3/4 av jordvolumet. Fyll resten med kugjødsel, kjøpt i sekk, eller gjødsel fra egen gård. Du kan redusere mengden gjødsel noe og heller blande inn noen liter biokull som forbedrer jordstrukturen og øker muligheten for å opprettholde ernæring og vann.

En stor pallekarm rommer omtrent 200 liter jord. Hvis du bygger i høyden med to eller flere pallekraver, kreves det selvsagt større jordvolum for å kunne fylle det opp. Det kan være både tungt og kostbart, i tillegg er det ikke nødvendig med så mye jord til dyrking. Du kan legge halm, bladkompost, bark eller annet organisk materiale i bunnen for å fylle opp og skape luft i det dype beddet.


Kom i gang med å dyrke i pallekarm

I pallekarmene planter du forkultiverte avlinger eller sår sorter som kan sås direkte i jorden. Fordi jorda i pallekarmene er litt over bakken, varmes den raskere opp. Hvis du dekker med et trekk eller et gjennomsiktig lokk, vil varmen øke ytterligere. Dette betyr at dyrking i pallekarmer kan starte litt tidligere enn på friland. La oss se hva du kan fylle pallekramene med.

Bladgrønnsaker sommer og høst

Velsmakende, sunne og lettdyrkelige bladgrønnsaker trives i en pallekarm, og det holder med en pallekarm til disse. Raskt voksende bladgrønnsaker som salat, ruccola, vintersalat, spinat, pak choi og mizunakål, kan du dyrke i flere omganger. For eksempel før primærhøsting på forsommeren, samt hele sommeren og litt utover høsten. Bladbete er et veldig vakkert element i pallekarmer med sine fargerike høye stilker.

På høsten kan du så et siste parti med for eksempel salat, pak choi, asiatisk kål og salat sikori og høste de som tynne blader, populært kalt baby leaf.

Dyrk i høyden i pallekarmer

Det er vakkert å dyrke høye sorter av erter og bønner i pallekarmer. Til dette kan du bygge dekorative støtter. Det behøver ikke være mer avansert enn noe hyssing og bambuspinner eller espalier av for eksempel armeringsnett. Du kan enten fylle hele pallekarmen med bønner og erter eller la de stå i midten med andre erter, bønner og avlinger rundt dem.

På bunn av pallekarmer

Hvis du skal dyrke rotgrønnsaker i en pallekarm må du stable to eller tre bokser oppå hverandre. Dette gjelder ikke reddiker, for de trenger å ligge dypt. Når du har riktig dybde i pallekarm-kultivasjonen din, kan du dyrke alle slags rotgrønnsaker og løk. I den samme pallekarmen kan du dyrke purre og vårløk. Mange rotgrønnsaker kan du faktisk starte med å så tidlig på våren, for å sørge for en sprø avling.

Givende agurkplanter

Melon, squash og agurk kan dyrkes i en pallekarm og få lov til å bre seg over kanten og utenfor pallekarmen, dersom du har plass til det. Hvis ikke kan de være i pallekarmen og heller ta mye plass der. Likevel er det verdt å nevne at hver av disse plantene er berikende. Midt mellom bladmassen fra agurkplantene, kan ringblomsten dukke opp og skape en vakker samplanting.

Bær i pallekarm

Jordbær, markjordbær og blåbær kan alle fint dyrkes i en pallekarm. Siden blåbær trives i sur jord, bør de ha sin egen pallekarm fylt med rhododendronjord, bark, torv og blader. Når du dyrker bær er det smart å stable to pallekarmer oppå hverandre. Planter vil høste i flere år og krever derfor litt mer jordvolum.

Dyrke urter i pallekarmer

En liten krydderhage i en eller flere pallekarmer er vakkert. Siden mange urter er flerårige, er det bra å stable to pallekarmer oppå hverandre og dermed skape et større jordvolum. Pallekarmer fylt med timian, oregano, sitronmelisse, rosmarin, gressløk og andre duftende nektarrike urter gjør at pollinerende insekter tiltrekker seg avlingen din.

Dyrke spiselige blomster i pallekarmer

I åpningene mellom grønnsaker og dine andre planter, er det veldig vakkert å dyrke spiselige blomster som ringblomst, agurkurt, kornblomst, karse og små blomster fra fløyelsblomslekta.

Dyrk i omganger

I pallekarmene kan du dyrke i ulike omganger hele sommeren. Når det blir ledig ulike steder i pallekarmen, sår du nye frø av samme avling eller skifter til noe nytt.

Dersom du sår flere ganger i løpet av sesongen, er det godt å gi jorda litt ny energi et par ganger ved å gi den 1-2 dl pelletert hønsegjødsel. Du kan også lage ditt eget næringsgivende brenneslevann ved å fylle en bøtte med vann og tilsette noen få håndfull brennesler. Dekk til bøtta og la den stå i et par dager. Ikke glem å røre innimellom. Sil deretter brennesle og fortynn med vann helt til fargen på vannet blir som te. Vann deretter ut i pallekarmen.

Dekk til avlingene i pallekarmen

En utmerket måte å kontinuerlig tilsette næringsstoffer, holde ugresset unna og samtidig beholde fuktigheten i jorden, er å dekke til avlingene i pallekarmen. Dekk jorden rundt avlingene med halm, gress, brennesle, blader eller små kvister. Når sesongen er over og alle avlingene er høstet, er det flott å la restene fra plantemateriale forbli i pallekarmen. Om våren presser du det som er igjen ned i jorda, før du forbereder jorden frem mot sesongen ved å fylle på med plantejord eller kompost og kugjødsel.

Pallekarmer er trendy

Det er lett å skjønne hvorfor dyrking i pallekarmer har blitt så populært. Det passer både i den lille og store hagen og er derfor spesielt trendy i byenes bakgårder og takterrasser. Pallekarmene kan utgjøre hele kultivasjonen din eller være et praktisk supplement til grønnsakshagen på friland. For de av dere som har en vanskelig jord å dyrke i er pallekarmer en fantastisk måte å lage sin egen fine jord å dyrke spiselig vekster i. Jeg tror vi trygt kan slå fast at pallekarm-dyrking har kommet for å bli.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no