Tips til høstsåing av stauder

Tips til høstsåing av stauder

I mange flotte hager er det stauder som står for basen og tryggheten blant det som vokser. År etter år stiller de opp og bidrar til prangende sommerfarger. De litt mer beskjedne staudene liker å danne et bakteppe for dine årlige blomster, mens de større og mer fargerike tar plassen til stolte kabaler og klarer seg på egen hånd.

Dyrk fra frø

Når du dyrker stauder selv fra frø, åpnes en helt ny verden av arter og sorter. Du kan plante mange planter for en billig penge og prøve nye spennende varianter parallelt med gamle trofaste tjenere. Såing av stauder krever litt tålmodighet, men belønningen er stor, og såing er enkelt og morsomt. Vi forteller deg hvordan du gjør det.


Stauder vokser under forskjellige forhold

Frø til stauder utløses av forskjellige signaler for å starte spiringsprosessen. Et spennende eksempel er sortene som trenger en ild for at frøet skal spire. Bråtestorkenebb er et slikt eksempel. Det vokser opp etter en skogbrann, fordi blomster slipper frøene sine, som deretter ligger i bakken og venter til neste gang det brenner. Frøene kan ligge i bakken og vente i over hundre år og fortsatt spire hvis de blir oppvarmet.

I dyrking finner vi sjelden varianter som krever slike ekstreme forhold for å spire, men det er noe annet som styrer. Noen trenger rask kjøling og langsom oppvarming. Dette kan gjenskapes ved å legge frøet i kjøleskapet og deretter utendørs. Andre trenger langsom kjøling i en lengre periode og deretter langsom oppvarming. For disse artene er høstsåing optimalt.

Det finnes også raskt voksende stauder som ikke har store krav. De kan sås hele våren og sommeren. Disse kan også sås om høsten slik at de kan komme litt raskere i gang om våren.

Så i potter

Så i potter eller kasser

Hvis du skal så stauder som har veldig små frø eller spesielt verdifulle arter, er det lurt å gjøre det i potter eller esker. Også hvis du bare vil ha noen få planter. Så frøene i potter eller esker som plasseres utendørs i et bed eller på friland. De får være der til de er klare for utplanting. Husk:

  • Bruk potter med hull i bunnen.
  • Jorden må være næringsrik og godt drenert.
  • Hvis jorden er kompakt, kan du blande i finkornet grus (ofte kalt steinsand) eller perlitt.
  • Grytene legges i et sandfylt trau eller lignende uten hull i bunnen, litt begravet i sanden. Vann gjerne sanden slik at jorda i krukkene kan ta opp fuktigheten.

Fordelen med å så stauder i potter eller esker

Stauder blir vanligvis ikke sådd på det siste plantestedet, hovedsakelig på grunn av at mange har lang og/eller uregelmessig veksttid. Ved å ta de opp separat har du større kontroll over plantene og kan ta dem når de har blitt store nok til å håndtere flyttingen til blomsterbedet.

Det kan være lurt å dekke krukkene med fiberduk eller finmasket nett for å beskytte frøet mot små dyr. Plasser deretter frøet i en beskyttet stilling med en del skygge utendørs eller i et kaldt drivhus. Vann bare når det er nødvendig. I løpet av høsten er praktisk talt ingen vanning nødvendig, men vær forsiktig om våren slik at den ikke tørker helt ut. Du trenger ikke å bekymre deg for snø og kulde. Et snødekke er bare positivt ettersom det isolerer om vinteren og tilfører vann når varmen kommer.


Så på friland

Såing i det fri er godt egnet for mer holdbare arter eller hvis du vil ha en større mengde. Et eget område kan sees på som en barnehage for stauder, hvor du tvinger dem til de er klare til å overleve blant allerede etablerte planter. Jobb med jorda slik at den er luftig og løs før såing. Fyll på med næringsrik jord om nødvendig. Del deretter overflaten i firkanter med en tydelig avgrensning for å holde forskjellige arter fra hverandre.

Vann før såing. Dette fungerer også på våren/forsommeren for raskt voksende stauder. Såingen kan beskyttes med fiberduk før plantene har kommet skikkelig opp. Etter at de er klare til omplanting, blir de hentet og flyttet til det siste plantestedet. Du trenger imidlertid ikke å ha det travelt, for plantene har rikelig med både plass og ernæring. Den beste tiden for planting er sensommeren eller tidlig høst.

Husk å merke frøene ordentlig. Bruk penner og etiketter som er motstandsdyktige mot sol, vind og regn, slik at de tåler å være der i noen år.

Så på friland

Det er givende å så stauder

Å så stauder krever tålmodighet fordi frøene kan bruke lang tid på å spire. Dette gjelder imidlertid langt fra alle arter og sorter, for såing av stauder kan også gi raske resultater. Den store fordelen med stauder er at de kommer trofast tilbake år etter år. Selvfølgelig tar såing av frø litt lengre tid, men du får mye ut av en enkelt frøpose.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK