Tips til høstsåing av stauder

Tips til høstsåing av stauder

I mange flotte hager er det stauder som står for basen og tryggheten blant det som vokser. År etter år stiller de opp og bidrar til prangende sommerfarger. De litt mer beskjedne staudene liker å danne et bakteppe for dine årlige blomster, mens de større og mer fargerike tar plassen til stolte kabaler og klarer seg på egen hånd.

Dyrk fra frø

Når du dyrker stauder selv fra frø, åpnes en helt ny verden av arter og sorter. Du kan plante mange planter for en billig penge og prøve nye spennende varianter parallelt med gamle trofaste tjenere. Såing av stauder krever litt tålmodighet, men belønningen er stor, og såing er enkelt og morsomt. Vi forteller deg hvordan du gjør det.


Stauder vokser under forskjellige forhold

Frø til stauder utløses av forskjellige signaler for å starte spiringsprosessen. Et spennende eksempel er sortene som trenger en ild for at frøet skal spire. Bråtestorkenebb er et slikt eksempel. Det vokser opp etter en skogbrann, fordi blomster slipper frøene sine, som deretter ligger i bakken og venter til neste gang det brenner. Frøene kan ligge i bakken og vente i over hundre år og fortsatt spire hvis de blir oppvarmet.

I dyrking finner vi sjelden varianter som krever slike ekstreme forhold for å spire, men det er noe annet som styrer. Noen trenger rask kjøling og langsom oppvarming. Dette kan gjenskapes ved å legge frøet i kjøleskapet og deretter utendørs. Andre trenger langsom kjøling i en lengre periode og deretter langsom oppvarming. For disse artene er høstsåing optimalt.

Det finnes også raskt voksende stauder som ikke har store krav. De kan sås hele våren og sommeren. Disse kan også sås om høsten slik at de kan komme litt raskere i gang om våren.

Så i potter

Så i potter eller kasser

Hvis du skal så stauder som har veldig små frø eller spesielt verdifulle arter, er det lurt å gjøre det i potter eller esker. Også hvis du bare vil ha noen få planter. Så frøene i potter eller esker som plasseres utendørs i et bed eller på friland. De får være der til de er klare for utplanting. Husk:

  • Bruk potter med hull i bunnen.
  • Jorden må være næringsrik og godt drenert.
  • Hvis jorden er kompakt, kan du blande i finkornet grus (ofte kalt steinsand) eller perlitt.
  • Grytene legges i et sandfylt trau eller lignende uten hull i bunnen, litt begravet i sanden. Vann gjerne sanden slik at jorda i krukkene kan ta opp fuktigheten.

Fordelen med å så stauder i potter eller esker

Stauder blir vanligvis ikke sådd på det siste plantestedet, hovedsakelig på grunn av at mange har lang og/eller uregelmessig veksttid. Ved å ta de opp separat har du større kontroll over plantene og kan ta dem når de har blitt store nok til å håndtere flyttingen til blomsterbedet.

Det kan være lurt å dekke krukkene med fiberduk eller finmasket nett for å beskytte frøet mot små dyr. Plasser deretter frøet i en beskyttet stilling med en del skygge utendørs eller i et kaldt drivhus. Vann bare når det er nødvendig. I løpet av høsten er praktisk talt ingen vanning nødvendig, men vær forsiktig om våren slik at den ikke tørker helt ut. Du trenger ikke å bekymre deg for snø og kulde. Et snødekke er bare positivt ettersom det isolerer om vinteren og tilfører vann når varmen kommer.


Så på friland

Såing i det fri er godt egnet for mer holdbare arter eller hvis du vil ha en større mengde. Et eget område kan sees på som en barnehage for stauder, hvor du tvinger dem til de er klare til å overleve blant allerede etablerte planter. Jobb med jorda slik at den er luftig og løs før såing. Fyll på med næringsrik jord om nødvendig. Del deretter overflaten i firkanter med en tydelig avgrensning for å holde forskjellige arter fra hverandre.

Vann før såing. Dette fungerer også på våren/forsommeren for raskt voksende stauder. Såingen kan beskyttes med fiberduk før plantene har kommet skikkelig opp. Etter at de er klare til omplanting, blir de hentet og flyttet til det siste plantestedet. Du trenger imidlertid ikke å ha det travelt, for plantene har rikelig med både plass og ernæring. Den beste tiden for planting er sensommeren eller tidlig høst.

Husk å merke frøene ordentlig. Bruk penner og etiketter som er motstandsdyktige mot sol, vind og regn, slik at de tåler å være der i noen år.

Så på friland

Det er givende å så stauder

Å så stauder krever tålmodighet fordi frøene kan bruke lang tid på å spire. Dette gjelder imidlertid langt fra alle arter og sorter, for såing av stauder kan også gi raske resultater. Den store fordelen med stauder er at de kommer trofast tilbake år etter år. Selvfølgelig tar såing av frø litt lengre tid, men du får mye ut av en enkelt frøpose.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no