Tilbehør til såing og forkultivering

Når du skal forkultivere frø til blomster, grønnsaker og krydderplanter finnes det forskjellige typer tilbehør du kan velge mellom som er laget for å skape de beste forutsetningene for såjorden. Hva du velger å bruke avhenger av hva du skal så, hvor mye du sår og selvfølgelig hvordan du ønsker å legge opp såingen din.

Fem vanlige typer tilbehør til såing og forkultivering

1. Såpotter

2. Dyrkebrett

3. Pluggbrett

4. Minidrivhus

5. Vekstbelysning


Forkultivering innebærer at du sår frø innendørs og dyrker opp småplanter som har kommet et stykke på vei når det er varmt nok til å plante dem ut i blomsterbed, kjøkkenhage eller potter. Arter og sorter som krever forkultivering er de som ikke rekker å vokse seg til og by på blomstring og innhøsting hvis de direktesås utendørs i vårt nordlige klima.

Det finnes mange typer tilbehør som hjelper deg med forkultiveringen. La oss ta en titt på hva slags funksjoner og formål de har.


Potter til såing og forkultivering

Potter til såing skal alltid ha hull i bunnen for avrenning av vann. Potter til forkultivering av frø er små, rundt 8–9 cm i diameter. I småpottene sår du ett til tre frø avhengig av størrelsen på frøene. Her spirer og vokser spiren, setter de såkalte frøbladene og har den første tilveksten som en liten plante med de første karakterbladene.

Når plantene har blitt større, pottes de om. Dette innebærer at rot og plante tas forsiktig ut av de små såpottene for å pottes over i større potter, som byr på bedre plass til utvikling av røttene.


Hva er frøblader og karakterblader?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De gir planten næring i begynnelsen av tilveksten og har ikke det samme utseendet som de ekte bladene til planten. Etter frøbladene utvikler karakterbladene seg, som har det karakteristiske utseendet til arten eller sorten. Frøbladene skrumper sakte inn og detter av fra der de sitter nederst på stilken.


Forkultivering i fiberpotter

Fiberpotter produseres i helt nedbrytbart materiale. Dette innebærer at man ikke trenger å ta ut og potte om småplantene i større potter eller til den endelige vokseplassen. I stedet plantes fiberpottene rett ned i jorden i større potter eller blomsterbed, og kommer sakte til å bryte seg ned.


Dyrkebrett til stripesåing

I dyrkebrett sprer du jord over en større overflate og strør frøene jevnt over jordoverflaten. Deretter dekker du frøene med den mengden jord som er angitt for sorten du dyrker.

Stripesåing er fint når du skal dyrke mye av en sort og hvis frøene du sår er svært små. Bittesmå frø kan blandes ut i sand for å gjøre det enklere å fordele dem jevnt når du strør dem ut i dyrkebrettet. Når spirene begynner å få det trangt i brettet er det på tide å potte dem over i større potter, dyrkekasser eller på den endelige vokseplassen.

Eksempler på frø som egner seg for stripesåing er basilikum, prydgress, paprika, chili, tomat, purreløk og plukksalat.


Jord til frøsåing

Når du sår frø er det viktig at jorden er veldrenert, lett og luftig. I begynnelsen er ikke næring en viktig ingrediens i jorden fordi frøet inneholder all den næringen som trengs under spiringen og den første levetiden til spiren. Du kan blande egen såjord med like deler kompostjord, sand og ugjødslet jord. Bland inn litt vermikulitt for å oppnå ekstra porøs såjord.


Forkultivere pluggplanter

En pluggplante består av en liten, stabil jordplugg fylt med røtter og en liten plante over jorden. Pluggplanter dyrkes ved å forkultivere i pluggbrett, Rootmaster eller pluggbokser. Alle pluggene fylles med jord, og i hver plugg sår du et frø. Når røttene har grodd seg til er det på tide å potte om pluggene i større potter, kasser eller direkte på vokseplassen. Du kan se at røttene har vokst seg til ved enten at små, hvite røtter kan skimtes i hullet i bunnen av hver plugg, eller du kan åpne pluggene og se på et tverrsnitt av pluggplanten.

Fordelene ved å forkultivere med pluggplanter er at du kan dyrke mange planter på liten plass og at småplantene er enkle å håndtere ved ompotting eller utplanting.


Vann såjorden nedenfra

Det beste er å vanne frøsåingen nedenfra. Da kan jorden og røttene suge opp den vannmengden som trengs, og jorden holder et riktig fuktighetsnivå. Du kan vanne nedenfra ved å sette potter, brett og pluggbrett med hull i bunnen på et større brett eller et annet underlag som du kan helle vann i.


Lokk for tildekking av såjorden

Frøsåinger trives i et fuktig og varmt miljø med ventilasjon som gir god tilgang på oksygen. Ventilerte lokk tilpasset dyrkebrett og pottebrett er praktiske og solide. Med et lokk over såjorden og vanning nedenfra skaper du et lite minidrivhus som gir et utmerket miljø for forkultiveringen. Du kan lage ditt eget lokk til såjorden av noe gjennomsiktig som er utstyrt med luftehull. Hvis dekningen ikke har luftehull, er det viktig å lufte regelmessig ved å fjerne dekningen i perioder av dagen.


Varme og belysning til såing og frøplanter

Frø trenger varme for å spire, og frøplanter som dyrkes innendørs i de første månedene av året kan ha behov for ekstra belysning når det naturlige lyset ikke strekker til. Du kan gi varme til frøene som skal spire ved å sette såjorden over en ovn, på et gulv med gulvvarme eller kjøpe en varmematte som du legger under potter, brett og minidrivhus. Varmen er bare viktig i begynnelsen – når frøene har spiret og frøplanten har kommet opp, skal såjorden stå svalt.

Tilleggsbelysning brukes når spirene har vokst litt. Mangel på lys kan føre til at plantene vokser for raskt i høyden og blir lange og tynne. Ekstra belysning med lysstoffrør eller plantekasse med LED-lamper gjør at plantene vokser i et saktere tempo og blir stødige og kompakte på veien.


Forkultivere i minidrivhus

Man kan kjøpe sett med minidrivhus som inneholder ulike varianter av delene vi har gått gjennom: brett, såpotter eller plugger, brett til vanning nedenfra og lokk med ventilasjon. Noen pakker inkluderer også varmematte og belysning. Du kan velge å kjøpe ferdige pakker til forkultivering eller sette sammen ditt eget minidrivhus for å skape de beste forutsetningene for såjorden. Hvordan brukes perlitt og vermikulitt? Når du skal så frø, dukker det ofte opp tips om å bruke vermikulitt eller perlitt til dekking av såjorden eller jordforbedring. Les alt du trenger å vite om disse smarte materialene på Jordnært i Dyrking med perlitt og vermikulitt.


Etiketter for merking av såjorden

Det finnes mange typer etiketter for merking av pottene dine. Du kan kjøpe ferdige eller lage dine egne, så lenge du får merket pottene dine skikkelig. Det er fort gjort å glemme hva som forkultiveres hvor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (5045)
2024-04-18
Veldig rask og korrekt levering.
- Harriet H
2024-04-18
Gode frø, variert utvalg, raske leveranser.
- Susanne W
2024-04-18
Den beste frøkatalogen jeg vet om. Rask levering og stort utvalg.
- Gitte L
2024-04-18
Kjapp levering
- Birgitta C
2024-04-18
God kvalitet til gode priser!
- Camilla R
2024-04-18
Fornøyd bortsett fra dyr frakt
- Karolina L
2024-04-18
Rask levering og rimelige varer! 🙏
- Maritha
2024-04-18
Godt utvalg, lett å bestille, rask levering
- Jörgen E
2024-04-18
God kvalitet og rask levering
- Catharina H
2024-04-18
Stort utvalg av grønnsaker og blomster til en god pris. Kjapp levering!
- Vera L
2024-04-18
Jeg har ikke mottatt annet enn utmerkede produkter fra Impecta.
- Margareta F
2024-04-18
God kvalitet og rask levering.
- Margareta L
2024-04-18
Fine frø og rask levering. Mye å velge mellom.
- Birgitta H
2024-04-18
Gode produkter og rask levering. Svarer helt til mine forventninger!
- Yvonne
2024-04-18
Et sted hvor jeg kan finne alt du kan tenke deg, og hvor det kommer flere nye varer hvert år.
- Nils-Göran H
2024-04-18
Fungerer perfekt
- Hans-inge b
2024-04-18
Fort og lett. Gode produkter
- Hans B
2024-04-18
Godt utvalg og rask levering.
- David F
2024-04-18
Rask levering av frø av høyeste kvalitet. Jeg har sluttet å kjøpe frø fra andre leverandører.
- Christine S
2024-04-18
Ja, det er ganske bra
- kenneth j
Are you in the right place?
Continue to impecta.no