Tid for direkte såing

På slutten av våren er det på tide med direkte såing. Hvis du ikke har hatt tid eller kanskje ikke har plass til å forkultivere, trenger du ikke å fortvile. Det er mange planter som kan og bør sås direkte, altså plantes direkte på vekststedet utendørs når jorda er blitt varm.

Når skal du så direkte?

Når det er på tide å gjøre det, avhenger litt av hvor i landet du bor og hvor raskt våren bestemmer seg for å varme jorden. Vanligvis er perioden for direkte såing et sted mellom april og juni. Det sies generelt at jorden skal være minst 5 grader. Dette gjelder de fleste arter, men det er noen som vil ha det litt varmere, f.eks. bønner liker å ha 10-15 grader varme. For å være på den sikre siden kan du sjekke temperaturen med et bakketermometer.

Det er også noen sorter som kan sås direkte på høsten for å få tidligere høsting og blomstring i årene som kommer, men høstsåingen skjer først i september-november.


Finn ut hvilken type jord du har

Hvis du dyrker planter som ønsker sur jord (lav pH-verdi) eller foretrekker kalkholdig jord (høy pH-verdi), kan en pH måler være bra å ha. Kyndige dyrkere kan ofte si mye om jordens tilstand bare ved å se på hva som vokser naturlig på stedet. Kornvalmue, sikori og tistler trives for eksempel på kalkholdig jord. Det sies at engsoleie liker surere jordsmonn. Jo mer du vet om jorda du dyrker i, jo tryggere kan du være når du velger sorter som vil trives akkurat der. Da blir både blomstringen og høstingen rikere. Å jobbe mot naturen er sjelden en vellykket oppskrift. Da bør du heller velge å dyrke i kasser og esker, hvor du kan kontrollere miljøet mer fritt.


Gi jorden litt omtanke

Jordsmonnet er nøkkelen til suksessen med dyrking. Et par uker før såing er det lurt å ta godt vare på jorda. Fjern alt ugress og tilføy kugjødsel som gir både næring og forbedring av jorda. Hvis jorden er tung og gjørmete, kan du blande inn litt kompost for å få en bedre struktur mens den fremmer mikro-liv, det vil si at den er full av bakterier, sopp og insekter som hjelper plantene. Du kan også supplere kugjødsel med benmel. Benmel er langvarig og bidrar til å øke plantens motstand mot sykdommer og skadedyr samtidig som det fremmer røttene for god vekst. Når plantene er omtrent tre uker gamle, begynner næringsstoffene å tørke ut igjen, og deretter kan du gi kosttilskudd som for eksempel hagegjødsel.


Et godt forarbeid legger grunnlaget

Det er godt å jevne frøet med en rive og vanne litt lett, så det føles fuktig uten å bli for vått. Det står på frøposen om planten vil ha sol, delvis skygge eller skygge. Noen planter er også veldig følsomme for om jorda er tørr. Andre råtner vekk hvis det er for vått og da kan det være bra å ha en fuktighetsmåler for jord for å hjelpe dem.

På frøposen kan du også lese hvor høye plantene blir, hvis de sprer seg, om de vokser utover og lignende. Jo mer du planlegger dyrkingen, desto større er sjansene for å lykkes.

Nå kan det høres ut som at dyrking er vitenskap – og det kan være det – men det er mange takknemlige sorter som er nesten umulige å mislykkes med. Vi har selvfølgelig hørt om dyrkere som har mislyktes, selv med de enkleste, men det er kanskje nettopp det som er sjarmen ved å være en dyrker. Det er litt som livet generelt – vi må gjøre det for å kunne høste og det blir ikke alltid akkurat som vi hadde tenkt. En god dyrker har vanligvis blitt god ved å lære av sine feil. Det handler om å lære hvordan hva som kreves på ditt eget voksested. Og det kan ta litt tid før det blir perfekt.


På tide å så

Tiden har kommet, jorden er i toppform, stedet er valgt og solen skinner sannsynligvis mer etterlengtet enn noen gang. Det er den dagen du vil være ute i hagen eller på balkongen og fikse det. Nå skal det dyrkes. Hvis du velger den mest solrike dagen for såing, er det viktig at du er ekstra forsiktig med å vanne skikkelig gjennom jorden før du sår, ellers er det fare for dehydrering. For å være helt sikker er det best å så en skyggefull dag, så vil frøene få en rolig start.

Det er tre tiltak du må huske på når du planter frøene dine. Først av alt sådybden, det vil si hvor dypt i jorden du skal legge frøene. Når du vet sådybden, må du lese på posen hvilken planteavstand som anbefales. Hvis du sår i rekker, er det lettere å fjerne ugress senere. Passende avstand mellom radene er også vanligvis angitt på frøposen. Noen frøvarianter krever bløtlegging, så husk å sjekke dette i god tid før du starter med direkte såing.


Se opp for de små røttene

Noen sorter er ikke så følsomme og du kan luke de bort hvis de har kommet for tett. Hver plante trenger sitt boareal for å vokse seg sterk og vakker. De små røttene kan være svært følsomme for forstyrrelser. Gulrot er en sort som mange mennesker mislykkes i fordi de sår for tett og deretter luker når de små skuddene har kommet opp og dermed forstyrrer veksten selv for den gjenværende roten. Tipset er igjen å lese nøye på frøposen før du begynner.

Så helst i runder, da øker du sjansene for suksess. Hvis jorda er for våt, tørr eller kald ved første direkte såing, kan den andre få en bedre start. På samme tid kan du høste i partier og få en lengre høste-periode.

Hvis du trenger mange frø, kan det være vanskelig og masete å få dem en etter en i jorda. Bruk derfor en såkasse. Den har en trinnløs innstilling for forskjellige frøstørrelser.


Merk dyrkingen

Merk din dyrking. Dels for minne, delvis fordi det er hyggelig for familie og venner å se hva du dyrker. Hvis du vil ha et klassisk utseende i hagen, kan du velge en merkepinne i tremateriale. Vi liker det fordi det varer mer enn en sesong hvis du pusser det av med litt sandpapir når du tar det inn om høsten. Bruk en lys- og værbestandig penn når du skriver på etikettene.


Beskytt frøene

Du kan beskytte frøet ditt med et fiberduk hvis nettene blir kalde eller hvis det er en plante som er følsom for skadedyr. Hvis du har snegler i nabolaget, kan det være en ide å prøve å beskytte dyrkingen på en giftfri måte med for eksempel en sneglefelle. Hvis du dyrker i en potte eller dyrkekasse, kan du sette snegletape av kobber rundt kanten. En rulle er 4 meter og strekker seg omtrent rundt en tradisjonell pallekarm.

Lykke til med direkte såing, og ikke glem å vanne!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (5045)
2024-04-18
Veldig rask og korrekt levering.
- Harriet H
2024-04-18
Gode frø, variert utvalg, raske leveranser.
- Susanne W
2024-04-18
Den beste frøkatalogen jeg vet om. Rask levering og stort utvalg.
- Gitte L
2024-04-18
Kjapp levering
- Birgitta C
2024-04-18
God kvalitet til gode priser!
- Camilla R
2024-04-18
Fornøyd bortsett fra dyr frakt
- Karolina L
2024-04-18
Rask levering og rimelige varer! 🙏
- Maritha
2024-04-18
Godt utvalg, lett å bestille, rask levering
- Jörgen E
2024-04-18
God kvalitet og rask levering
- Catharina H
2024-04-18
Stort utvalg av grønnsaker og blomster til en god pris. Kjapp levering!
- Vera L
2024-04-18
Jeg har ikke mottatt annet enn utmerkede produkter fra Impecta.
- Margareta F
2024-04-18
God kvalitet og rask levering.
- Margareta L
2024-04-18
Fine frø og rask levering. Mye å velge mellom.
- Birgitta H
2024-04-18
Gode produkter og rask levering. Svarer helt til mine forventninger!
- Yvonne
2024-04-18
Et sted hvor jeg kan finne alt du kan tenke deg, og hvor det kommer flere nye varer hvert år.
- Nils-Göran H
2024-04-18
Fungerer perfekt
- Hans-inge b
2024-04-18
Fort og lett. Gode produkter
- Hans B
2024-04-18
Godt utvalg og rask levering.
- David F
2024-04-18
Rask levering av frø av høyeste kvalitet. Jeg har sluttet å kjøpe frø fra andre leverandører.
- Christine S
2024-04-18
Ja, det er ganske bra
- kenneth j
Are you in the right place?
Continue to impecta.no