Så stauder udendørs

Stauder kan fås i et fantastisk udvalg af farver og former. Ved at så dine stauder får du masser af planter for færre penge. Såningen er enkel og passer næsten sig selv.

Kan jeg dyrke stauder fra frø udendørs?

Ja, såning af stauder udendørs kan gøres fra maj til sent på efteråret afhængig af sorten. Læs altid dyrkningsvejledningen på frøposen, inden du starter. Her fortæller vi dig, hvordan du nemt kan så dine stauder.

Det er nemmest at lave såningen af stauder i potter. Så har du fuld kontrol over de små planter. Når de er vokset og har fået en vis stabilitet, planter du dem ud på deres vækststed i blomsterbedet. Det kan tage indtil næste sæson. Forskellige sorter af stauder skal bruge forskellig tid på at spire og vokse.


Hvad skal jeg bruge for at så stauder?

Forbered alt, hvad du skal bruge til dine staudefrø, og find et dejligt sted at stå og pusle med det på en solrig efterårsdag.


Dette skal du bruge, når du skal så stauder:

 1. Dyrkningskrukker.
 2. God, veldrænet, gennemfugtet plantejord.
 3. Perlit.
 4. Frø til stauder.
 5. Markeringspen og etiketter.

Hvad er perlit?

Perlit er et vulkansk, meget let og luftigt materiale. Det er godt at blande i jorden ved såning af stauder for at sikre, at jorden indeholder meget luft og dermed har en god dræning. Du kan også blande grus i jorden.


Perlit i krukken

Sådan gør du, når du sår stauder

 1. Fyld potterne med jord.
 2. Så én sort ad gangen.
 3. Så flere frø i hver potte. Rigtig små frø kan blandes med sand, som man så spreder jævnt på jordoverfladen.
 4. Dæk småfrøede sorter med perlit. Perlit hjælper med at holde på fugten og slipper lys igennem.
 5. Lidt større frø dækkes med et tyndt lag jord. Laget behøver ikke være tykkere end 0,5-1 cm. Fyld gerne op med et overfladelag af finkornet grus eller perlit som beskyttelse mod vejr og vind.
 6. Mærk hver potte med navn og dato for såning.

Når såningen er færdig, placeres potterne på et sted med halvskygge udendørs. Et godt miljø skabes, hvis du begraver krukkerne en smule i sand eller veldrænet jord, i kasse, pallekrave eller på friland. Stil krukkerne tæt. Det er også godt at placere frøsåningen i en koldbænk eller et koldt drivhus.


Såningen er færdig

Hvornår spirer staudefrø?

Det tager forskellig tid for stauder at spire, fra et par måneder op til et år. Mens du venter, passer frøsåningen sig selv og følger det naturlige kredsløb udendørs. Lær mere om, hvordan staudefrø spirer og vokser i Godt at vide om efterårssåning stauder.

Det allerbedste tidspunkt at så stauder udendørs er om efteråret. Så er du i samme fase som naturen, for det er om efteråret, at planterne slipper deres frø ud i jorden, så de kan formere sig til næste sæson.Forslag til stauder, der egner sig til tidlig efterårssåning

Forslag til stauder, der egner sig til sen efterårssåning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK