Så sommerblomster innendørs

Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.

Slik forkultiverer du sommerblomster

 1. 1. Så i fuktig såjord.
 2. 2. Hold såjorden varm og fuktig.
 3. 3. Sett såjorden svalt og lyst etter spiring.
 4. 4. Pott om når de første karakterbladene utvikler seg.
 5. 5. Plant ut når varmen er stabil og nettene er frostfrie.

Sommerblomster kalles også ettårige blomster. Livssyklusen til disse plantene fullføres på én sesong. Frøene spirer og vokser opp til planter som blomstrer og danner nye frø før planten visner ned og dør om høsten. Rundt plantene detter frøene ned på bakken. Der blir de liggende i hvile inntil varmen kommer tilbake neste sesong. Mange sommerblomster har en lang tilvekstperiode. Hvis vi direktesår disse blomstene utendørs om våren, tar det lang tid før blomstringen begynner. Hvis du bor i de nordlige delene av landet, kan det hende at plantene ikke rekker å blomstre i det hele tatt før sommeren er over. Derfor er det lurt å forkultivere flere av sommerblomstene innendørs i god tid før vekstperioden utendørs begynner!

Ikke alle sommerblomster krever forkultivering innendørs. Noen trives best hvis de direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Les dyrkningsbeskrivelsen til hver sort for å se om du bør forkultivere blomsten.

Noen eksempler på sommerblomster som bør sås ekstra tidlig innendørs: lobelia, pelargon, kjempeverbena, aksverbena, tobakk, blåkurv, stuelønn, prydløvemunn, coleus, klokkeranke, spansk flagg, begonia og petunia.


Når forkultiverers sommerblomster?

Les alltid på frøposen til sorten du vil dyrke for å finne ut når du skal begynne forkultiveringen. Ofte står det et intervall på posen, for eksempel feb.–april. Det forteller deg i hvilken periode du burde komme i gang med såingen. Hvis du bor langt nord i landet, kan det vært lurt å begynne forkultiveringen sent i det oppgitte intervallet.


På tide å så sommerblomster

Frøposene til sommerblomstene har ankommet, og det er på tide å så. Under spiringen er det viktig at frøene får varme. Hvis det er kaldt der pottene står, kan det være lurt å sette dem på en varmematte.


SLIK GJØR DU DET

 1. 1. Så i gjennomfuktet jord.
 2. 2. Så i såpotter, brett, pluggbrett eller minidrivhus.
 3. 3. Les på forpakningen om hvor mye jord frøene skal dekkes med. Hvis frøene er lysspirende, skal de kun trykkes lett ned mot jordoverflaten.
 4. 4. Merk pottene dine så du har oversikt over plantene.
 5. 5. Dekk såjorden med plast eller bruk et minidrivhus med lokk for å forhindre uttørking.
 6. 6. Følg nøye med på fuktigheten. I begynnelsen kan du gjerne spraye med en sprayflaske beregnet på blomster i stedet for å vanne.

Tips! Hvis frøene du sår er svært små eller vanskelige å håndtere, kan du bruke en penn til å flytte frøet over i jorden.


Sommerblomstene spirer

Når såjorden er klar, er den viktigste oppgaven din å holde fuktigheten jevn. Jorden skal ikke tørke ut helt eller være konstant våt. Hvis det danner seg mye konsens, bør du fjerne lokket eller annet du har dekket såjorden med i en periode hver dag.


Forkultivering og belysning

Mens frøene spirer er fuktighet og varme det viktigste. Det er først når spirene titter opp av jorden at du trenger å ordne med riktig belysning. Forkultivering i de første månedene av året krever ekstra belysning. Når det naturlige lyset kommer tilbake i mars–april kan du forkultivere uten belysning i et lyst vindu.

Les alt du trenger å vite om belysning i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.


Forkultivering og temperatur

Varme er viktig for spiringen, men så snart spirene har tittet frem og dannet frøbladene sine, bør såjorden settes svalt, i 15–18°C, såfremt instruksjonene på frøposen ikke sier noe annet. Den svalere temperaturen gjør at plantene vokser sakte og danne solide stilker og frodige, grønne blader. Hvis såjorden settes for varmt, vokser plantene mye i høyden og blir spinkle og bleke.


Hva er et frøblad?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De likner ikke på bladene til sorten du dyrker. Oppgaven til frøbladene er å sørge for at den lille planten får næring. Når de første røttene har dannet seg, kan spiren hente næring fra jorden. Da skrumper frøbladene inn og forsvinner. Etter frøbladene utvikler planten de ekte bladene sine, som kalles karakterblader.


Pott om frøplantene dine

Når de første karakterbladene har utviklet seg ordentlig, er det på tide å potte om. Det innebærer at du gir røttene til frøplanten plass til å vokse ved å potte dem over i større potter.

Til ompottingen trenger du næringsrik, løs jord og potter med hull i bunnen. Pottene skal være større enn de som frøet har spiret i. Noen eksempler er økologisk dyrkningspotte 9 cm eller fiberpotter 8 cm.

Slik potter du om:

 1. 1. Fyll den nye potten med jord. Lag en liten grop til planten i midten.
 2. 2. Velt planten forsiktig ut i hånden.
 3. 3. Unngå å holde i den skjøre stilken. Hvis du holder i bladene og du skader dem vet et uhell, lager planten nye. En knekt stilk kan ikke repareres.
 4. 4. Ta med så mye som mulig av jorden på de små røttene over i den nye potten.
 5. 5. Sett planten forsiktig ned i den nye potten. Vær forsiktig med røttene.
 6. 6. Sett planten litt dypere i jorden ved ompottingen.
 7. 7. Vann forsiktig, og sett de ompottede plantene lyst og svalt.

Etter ompottingen stanser veksten til plantene opp i en periode før de begynner å ta opp næringen i den nye jorden. Begynn å gjødsle forsiktig etter et par uker.

Plant ut sommerblomstene dine

Etter ompottingen dyrker du plantene dine videre i et lyst vindu eller under ekstra belysning. Når varmen utendørs er stabil og nettene er helt frostfrie, er det endelig på tide å plante dem ut. Du kan lese mer om hva du bør tenke på når du planter ut forkultiverte planter og hvordan du direktesår utendørs i Plante og så utendørs.

Lykke til med forkultiveringen av sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK