Så sommerblomster innendørs

Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.

Slik forkultiverer du sommerblomster

 1. 1. Så i fuktig såjord.
 2. 2. Hold såjorden varm og fuktig.
 3. 3. Sett såjorden svalt og lyst etter spiring.
 4. 4. Pott om når de første karakterbladene utvikler seg.
 5. 5. Plant ut når varmen er stabil og nettene er frostfrie.

Sommerblomster kalles også ettårige blomster. Livssyklusen til disse plantene fullføres på én sesong. Frøene spirer og vokser opp til planter som blomstrer og danner nye frø før planten visner ned og dør om høsten. Rundt plantene detter frøene ned på bakken. Der blir de liggende i hvile inntil varmen kommer tilbake neste sesong. Mange sommerblomster har en lang tilvekstperiode. Hvis vi direktesår disse blomstene utendørs om våren, tar det lang tid før blomstringen begynner. Hvis du bor i de nordlige delene av landet, kan det hende at plantene ikke rekker å blomstre i det hele tatt før sommeren er over. Derfor er det lurt å forkultivere flere av sommerblomstene innendørs i god tid før vekstperioden utendørs begynner!

Ikke alle sommerblomster krever forkultivering innendørs. Noen trives best hvis de direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Les dyrkningsbeskrivelsen til hver sort for å se om du bør forkultivere blomsten.

Noen eksempler på sommerblomster som bør sås ekstra tidlig innendørs: lobelia, pelargon, kjempeverbena, aksverbena, tobakk, blåkurv, stuelønn, prydløvemunn, coleus, klokkeranke, spansk flagg, begonia og petunia.


Når forkultiverers sommerblomster?

Les alltid på frøposen til sorten du vil dyrke for å finne ut når du skal begynne forkultiveringen. Ofte står det et intervall på posen, for eksempel feb.–april. Det forteller deg i hvilken periode du burde komme i gang med såingen. Hvis du bor langt nord i landet, kan det vært lurt å begynne forkultiveringen sent i det oppgitte intervallet.


På tide å så sommerblomster

Frøposene til sommerblomstene har ankommet, og det er på tide å så. Under spiringen er det viktig at frøene får varme. Hvis det er kaldt der pottene står, kan det være lurt å sette dem på en varmematte.


SLIK GJØR DU DET

 1. 1. Så i gjennomfuktet jord.
 2. 2. Så i såpotter, brett, pluggbrett eller minidrivhus.
 3. 3. Les på forpakningen om hvor mye jord frøene skal dekkes med. Hvis frøene er lysspirende, skal de kun trykkes lett ned mot jordoverflaten.
 4. 4. Merk pottene dine så du har oversikt over plantene.
 5. 5. Dekk såjorden med plast eller bruk et minidrivhus med lokk for å forhindre uttørking.
 6. 6. Følg nøye med på fuktigheten. I begynnelsen kan du gjerne spraye med en sprayflaske beregnet på blomster i stedet for å vanne.

Tips! Hvis frøene du sår er svært små eller vanskelige å håndtere, kan du bruke en penn til å flytte frøet over i jorden.


Sommerblomstene spirer

Når såjorden er klar, er den viktigste oppgaven din å holde fuktigheten jevn. Jorden skal ikke tørke ut helt eller være konstant våt. Hvis det danner seg mye konsens, bør du fjerne lokket eller annet du har dekket såjorden med i en periode hver dag.


Forkultivering og belysning

Mens frøene spirer er fuktighet og varme det viktigste. Det er først når spirene titter opp av jorden at du trenger å ordne med riktig belysning. Forkultivering i de første månedene av året krever ekstra belysning. Når det naturlige lyset kommer tilbake i mars–april kan du forkultivere uten belysning i et lyst vindu.

Les alt du trenger å vite om belysning i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.


Forkultivering og temperatur

Varme er viktig for spiringen, men så snart spirene har tittet frem og dannet frøbladene sine, bør såjorden settes svalt, i 15–18°C, såfremt instruksjonene på frøposen ikke sier noe annet. Den svalere temperaturen gjør at plantene vokser sakte og danne solide stilker og frodige, grønne blader. Hvis såjorden settes for varmt, vokser plantene mye i høyden og blir spinkle og bleke.


Hva er et frøblad?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De likner ikke på bladene til sorten du dyrker. Oppgaven til frøbladene er å sørge for at den lille planten får næring. Når de første røttene har dannet seg, kan spiren hente næring fra jorden. Da skrumper frøbladene inn og forsvinner. Etter frøbladene utvikler planten de ekte bladene sine, som kalles karakterblader.


Pott om frøplantene dine

Når de første karakterbladene har utviklet seg ordentlig, er det på tide å potte om. Det innebærer at du gir røttene til frøplanten plass til å vokse ved å potte dem over i større potter.

Til ompottingen trenger du næringsrik, løs jord og potter med hull i bunnen. Pottene skal være større enn de som frøet har spiret i. Noen eksempler er økologisk dyrkningspotte 9 cm eller fiberpotter 8 cm.

Slik potter du om:

 1. 1. Fyll den nye potten med jord. Lag en liten grop til planten i midten.
 2. 2. Velt planten forsiktig ut i hånden.
 3. 3. Unngå å holde i den skjøre stilken. Hvis du holder i bladene og du skader dem vet et uhell, lager planten nye. En knekt stilk kan ikke repareres.
 4. 4. Ta med så mye som mulig av jorden på de små røttene over i den nye potten.
 5. 5. Sett planten forsiktig ned i den nye potten. Vær forsiktig med røttene.
 6. 6. Sett planten litt dypere i jorden ved ompottingen.
 7. 7. Vann forsiktig, og sett de ompottede plantene lyst og svalt.

Etter ompottingen stanser veksten til plantene opp i en periode før de begynner å ta opp næringen i den nye jorden. Begynn å gjødsle forsiktig etter et par uker.

Plant ut sommerblomstene dine

Etter ompottingen dyrker du plantene dine videre i et lyst vindu eller under ekstra belysning. Når varmen utendørs er stabil og nettene er helt frostfrie, er det endelig på tide å plante dem ut. Du kan lese mer om hva du bør tenke på når du planter ut forkultiverte planter og hvordan du direktesår utendørs i Plante og så utendørs.

Lykke til med forkultiveringen av sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK