Starta vårens odlingar redan på hösten

Så på høsten og skaff vårens grønnsaker

Ved å så på høsten kan du høste grønnsaker som salat og gulrøtter enda tidligere enn vanlig. Det samme gjelder gressløk, persille og flere andre urter. Det er veldig enkelt å så årlige sommerblomster som valmuer, ringblomster og forglemmegei på høsten. De tar vare på seg selv. Det handler om å gjøre som naturen – å legge frøet på plass allerede på høsten.

Så på høsten og skaff vårens grønnsaker

Når vi sår på høsten ligger frøene og hviler i jorda til våren kommer. Når solen kommer tilbake og varmen stiger, spirer frøene og dyrkingen starter ekstra tidlig fordi frøene allerede er på plass. Best av alt, selvfølgelig, er at den tidlige starten gir også en tidligere innhøsting. En fristende tanke!

Det kan føles håpefullt om vinteren å tenke på frøene som ligger der og venter. I tillegg er det fint å kunne gjøre noe av arbeidet med vårfrøene allerede på høsten når det er roligere. Det er uansett så mye å gjøre om våren i hagen.

Den viktigste regelen for vellykket høstsåing er å ikke så for tidlig. Temperaturen skal være under 5 grader, gjerne ytterligere noen grader lavere. Det er viktig at frøene ikke spirer før på våren. Salat kan spire ved 1-3 grader, og hvis det spirer for tidlig, vil plantene fryse om vinteren. I de sørlige delene av landet kan salatløk og vintersalat spire, men de bør da være dekket med for eksempel blader eller kompost.


Grønnsaker

Grønnsakene som er egnet for høstsåing spirer ved lave temperaturer (1-5 grader). Pastinakk, forskjellige typer løk, salat, spinat og gulrøtter tilhører alle denne gruppen. Planter som mais og bønner, derimot, trenger 10-15 grader for å spire og er derfor bedre egnet til å så i varm jord om våren.

Siden høstsåing gir en tidligere høst, er det morsomt å så bladrike grønnsaker som kommer raskt opp, som spinat og vintersalat. Rosesalat er en vakker rød salat som kan sås om høsten. Det tar relativt god tid å fullføre og en høstsåing gjør det mulig å nyte den tidligere. Et tips er å supplere med en vårsåing for å forlenge høstperioden til favorittene.

Blant gulrotvariantene kan tiden det tar før gulrøttene er klare variere mye mellom tidlige og sene varianter. Alle som ønsker å spise hjemmelagde gulrøtter ekstra tidlig på sommeren bør velge en av de tidlige variantene.

Pastinakk og svartrot er begge grønnsaker som bruker lang tid på å gro ferdig. Fordelen med å så på høsten er her at du får ekstra tid slik at sesongen er nok. Den samme gruppen inkluderer den litt mer uvanlige persilleroten som kan stekes i ovnen eller inkluderes i rotgrønnsaksgrateng. Bladene kan brukes som persille.


Krydderplanter

For alle som liker å bruke sine egne urter i matlagingen, er det å så på høsten en god idé fordi det er mulig å begynne å høste det tidligere. Sesongen blir dermed lengre. Blant krydderplanter som er egnet for høstsåing er noen av de mest populære; dill, gressløk og persille, både korsblomstret og glattbladet. Oregano, merian og flere typer mynte kan også sås om høsten. Legg merke til at det er bladdill (ikke krondill) som er egnet for høstsåing. Et triks for å lykkes med dill er å så den flere steder i landet, i mindre mengder, i stedet for å samle all dillen på ett sted.

Et tips for gressløk og persille er å så dem i plastpotter som deretter kan overvintres i grupper eller graves ned til 80 prosent på kjøkkenområdet. Siden dette vanligvis er to populære grønnsaker, kan det være lurt å ha flere potter på farten, slik at det alltid er noe å ta av. Grytene gjør det enkelt å ha persille og gressløk lett tilgjengelig når det er på tide å høste.

Gressløk og vårløk er to typer løk som er morsomme å ha i hagen. Gressløk er en flerårig løk (den kommer tilbake år etter år). Den kan brukes som purre, salatløk eller gressløk og siden den er flerårig, har du alltid løk hjemme. Ramsløk har blitt fremtredende takket være matlagingsprogrammene på TV. Den har en mild hvitløksmak. Gressløk passer godt i sauser, i pesto og er fantastisk å bare steke i smør.


Ettårige blomster

Årlige blomster byr på farger, selv om de er høye eller lave. Siden de er ettårige, er det enkelt å endre fargetemaet fra år til år. En rød-sesong kan følges av en med hvite og blå blomster etc. Bare sørg for å plukke av frøkapslene fra årets blomster hvis du vil bytte fargetema for neste år, slik at de ikke spirer.

En rekke årlige blomster er egnet for å så på høsten. For potter på forsommeren er det forglemmegei i hvitt eller rosa. På baksiden av sommerens blomsterbed ved siden av husveggen eller gjerdet trives romersk ridderspore og årlig stokkrok. Fløyelsblomslekta lyser opp avlingene i gule og oransje nyanser. Noen valmuesorter som egner seg for høstplanting er kornvalmue og opiumsvalmue.

Å så årlige blomster er veldig enkelt og gir mange blomster til potter og blomsterbed. De trenger ikke å omplantes (plantet om i stadig større potter) eller myknet (vant til kulde og sol) om våren. De er allerede utendørs og tar vare på seg selv. De må vannes når det trengs. Til gjengjeld blomstrer de tidligere enn om de hadde blitt sådd direkte om våren.

Ha gjerne høstfrøene dine i dyrkingskasser eller pallekarmer. Et annet alternativ er et heva bed uten ramme. Jorda i en kasse eller hevet bed varmes opp raskere om våren. Fordelen med en treramme er at bedet er ekstra beskyttet mot vind og kulde. Det er også enkelt å dekke til med duk eller lokk, noe som gir enda mer beskyttelse og øker temperaturen ytterligere. Men ikke glem å løfte dekket om våren slik at det ikke blir for varmt, i tillegg må du huske å vanne.

Dyrkingsbedet kan klargjøres i god tid ved å rydde bort ugress og grunngjødsel med kugjødsel og benmel. Når plantene kommer opp om våren, er et lag med gress et utmerket kosttilskudd.

Merk hvor og hva du sår med planteetiketter og en penn hvor skriften tåler både vann og sollys. Det er lett å glemme, og da er det risiko for at du fjerner feil ting om våren. Når temperaturen nærmer seg null grader i løpet av høsten, er det på tide å så.


Tips

Selv om jorda har rukket å begynne å fryse, er det mulig å så. Dekk deretter frøene med sand eller sandjord.


6 trinn for en vellykket høstsåing

  1. Klargjør dyrkingsbedet ved å rydde ugress og gjødsel.
  2. Vent med å så til temperaturen synker under 5 grader, helst enda lavere.
  3. Det er en fordel å bruke dyrkingskasser. Der varmes jorda opp raskere om våren og skuddene er lettere å beskytte mot tilbakevendende frost og snegler.
  4. Lag skilt og merk hvor du har sådd.
  5. Dekk gjerne til med duk eller lokk. Det beskytter og øker temperaturen.
  6. Ikke glem å vanne når det er nødvendig om våren.

Pass på snegler

Snegler trives om våren. En god løsning er å spikre smale strimler av takpapp som kan stikke ut noen centimeter utenfor kantene på dyrkingskassene.

Lykke til!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no