Starta vårens odlingar redan på hösten

Så på høsten og skaff vårens grønnsaker

Ved å så på høsten kan du høste grønnsaker som salat og gulrøtter enda tidligere enn vanlig. Det samme gjelder gressløk, persille og flere andre urter. Det er veldig enkelt å så årlige sommerblomster som valmuer, ringblomster og forglemmegei på høsten. De tar vare på seg selv. Det handler om å gjøre som naturen – å legge frøet på plass allerede på høsten.

Så på høsten og skaff vårens grønnsaker

Når vi sår på høsten ligger frøene og hviler i jorda til våren kommer. Når solen kommer tilbake og varmen stiger, spirer frøene og dyrkingen starter ekstra tidlig fordi frøene allerede er på plass. Best av alt, selvfølgelig, er at den tidlige starten gir også en tidligere innhøsting. En fristende tanke!

Det kan føles håpefullt om vinteren å tenke på frøene som ligger der og venter. I tillegg er det fint å kunne gjøre noe av arbeidet med vårfrøene allerede på høsten når det er roligere. Det er uansett så mye å gjøre om våren i hagen.

Den viktigste regelen for vellykket høstsåing er å ikke så for tidlig. Temperaturen skal være under 5 grader, gjerne ytterligere noen grader lavere. Det er viktig at frøene ikke spirer før på våren. Salat kan spire ved 1-3 grader, og hvis det spirer for tidlig, vil plantene fryse om vinteren. I de sørlige delene av landet kan salatløk og vintersalat spire, men de bør da være dekket med for eksempel blader eller kompost.


Grønnsaker

Grønnsakene som er egnet for høstsåing spirer ved lave temperaturer (1-5 grader). Pastinakk, forskjellige typer løk, salat, spinat og gulrøtter tilhører alle denne gruppen. Planter som mais og bønner, derimot, trenger 10-15 grader for å spire og er derfor bedre egnet til å så i varm jord om våren.

Siden høstsåing gir en tidligere høst, er det morsomt å så bladrike grønnsaker som kommer raskt opp, som spinat og vintersalat. Rosesalat er en vakker rød salat som kan sås om høsten. Det tar relativt god tid å fullføre og en høstsåing gjør det mulig å nyte den tidligere. Et tips er å supplere med en vårsåing for å forlenge høstperioden til favorittene.

Blant gulrotvariantene kan tiden det tar før gulrøttene er klare variere mye mellom tidlige og sene varianter. Alle som ønsker å spise hjemmelagde gulrøtter ekstra tidlig på sommeren bør velge en av de tidlige variantene.

Pastinakk og svartrot er begge grønnsaker som bruker lang tid på å gro ferdig. Fordelen med å så på høsten er her at du får ekstra tid slik at sesongen er nok. Den samme gruppen inkluderer den litt mer uvanlige persilleroten som kan stekes i ovnen eller inkluderes i rotgrønnsaksgrateng. Bladene kan brukes som persille.


Krydderplanter

For alle som liker å bruke sine egne urter i matlagingen, er det å så på høsten en god idé fordi det er mulig å begynne å høste det tidligere. Sesongen blir dermed lengre. Blant krydderplanter som er egnet for høstsåing er noen av de mest populære; dill, gressløk og persille, både korsblomstret og glattbladet. Oregano, merian og flere typer mynte kan også sås om høsten. Legg merke til at det er bladdill (ikke krondill) som er egnet for høstsåing. Et triks for å lykkes med dill er å så den flere steder i landet, i mindre mengder, i stedet for å samle all dillen på ett sted.

Et tips for gressløk og persille er å så dem i plastpotter som deretter kan overvintres i grupper eller graves ned til 80 prosent på kjøkkenområdet. Siden dette vanligvis er to populære grønnsaker, kan det være lurt å ha flere potter på farten, slik at det alltid er noe å ta av. Grytene gjør det enkelt å ha persille og gressløk lett tilgjengelig når det er på tide å høste.

Gressløk og vårløk er to typer løk som er morsomme å ha i hagen. Gressløk er en flerårig løk (den kommer tilbake år etter år). Den kan brukes som purre, salatløk eller gressløk og siden den er flerårig, har du alltid løk hjemme. Ramsløk har blitt fremtredende takket være matlagingsprogrammene på TV. Den har en mild hvitløksmak. Gressløk passer godt i sauser, i pesto og er fantastisk å bare steke i smør.


Ettårige blomster

Årlige blomster byr på farger, selv om de er høye eller lave. Siden de er ettårige, er det enkelt å endre fargetemaet fra år til år. En rød-sesong kan følges av en med hvite og blå blomster etc. Bare sørg for å plukke av frøkapslene fra årets blomster hvis du vil bytte fargetema for neste år, slik at de ikke spirer.

En rekke årlige blomster er egnet for å så på høsten. For potter på forsommeren er det forglemmegei i hvitt eller rosa. På baksiden av sommerens blomsterbed ved siden av husveggen eller gjerdet trives romersk ridderspore og årlig stokkrok. Fløyelsblomslekta lyser opp avlingene i gule og oransje nyanser. Noen valmuesorter som egner seg for høstplanting er kornvalmue og opiumsvalmue.

Å så årlige blomster er veldig enkelt og gir mange blomster til potter og blomsterbed. De trenger ikke å omplantes (plantet om i stadig større potter) eller myknet (vant til kulde og sol) om våren. De er allerede utendørs og tar vare på seg selv. De må vannes når det trengs. Til gjengjeld blomstrer de tidligere enn om de hadde blitt sådd direkte om våren.

Ha gjerne høstfrøene dine i dyrkingskasser eller pallekarmer. Et annet alternativ er et heva bed uten ramme. Jorda i en kasse eller hevet bed varmes opp raskere om våren. Fordelen med en treramme er at bedet er ekstra beskyttet mot vind og kulde. Det er også enkelt å dekke til med duk eller lokk, noe som gir enda mer beskyttelse og øker temperaturen ytterligere. Men ikke glem å løfte dekket om våren slik at det ikke blir for varmt, i tillegg må du huske å vanne.

Dyrkingsbedet kan klargjøres i god tid ved å rydde bort ugress og grunngjødsel med kugjødsel og benmel. Når plantene kommer opp om våren, er et lag med gress et utmerket kosttilskudd.

Merk hvor og hva du sår med planteetiketter og en penn hvor skriften tåler både vann og sollys. Det er lett å glemme, og da er det risiko for at du fjerner feil ting om våren. Når temperaturen nærmer seg null grader i løpet av høsten, er det på tide å så.


Tips

Selv om jorda har rukket å begynne å fryse, er det mulig å så. Dekk deretter frøene med sand eller sandjord.


6 trinn for en vellykket høstsåing

  1. Klargjør dyrkingsbedet ved å rydde ugress og gjødsel.
  2. Vent med å så til temperaturen synker under 5 grader, helst enda lavere.
  3. Det er en fordel å bruke dyrkingskasser. Der varmes jorda opp raskere om våren og skuddene er lettere å beskytte mot tilbakevendende frost og snegler.
  4. Lag skilt og merk hvor du har sådd.
  5. Dekk gjerne til med duk eller lokk. Det beskytter og øker temperaturen.
  6. Ikke glem å vanne når det er nødvendig om våren.

Pass på snegler

Snegler trives om våren. En god løsning er å spikre smale strimler av takpapp som kan stikke ut noen centimeter utenfor kantene på dyrkingskassene.

Lykke til!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK