Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?

Hvorfor står det F1 og F2 på frøposen?

Når vi botaniserer frø, støter vi på sortsnavn som benevnes med F1 eller F2, for eksempel stuelønn F1 «Bella» eller hagestemorsblomst F2 «Jolly Joker». Hva slags informasjon gir disse betegnelsene oss som plantedyrkere?

F1 og F2 på frøposen

Hva er en F1-hybrid?

  1. En F1-hybrid er en krysning mellom to genetisk ulike arter eller sorter.
  2. F1-hybrider avles frem under streng kontroll.
  3. F1-hybrider er den første generasjonen etter en krysning.
  4. Frø fra F1-hybrider kan gi helt ulikt avkom.
  5. F2-hybrider er resultatet av selv- eller krysspollinerende F1-hybrider.

Et sortekte frø stammer fra to foreldre av én og samme sort. F1-hybrider er i stedet frøsorter som har blitt krysset på en naturlig måte for å skape nye sorter med forskjellige og ettertraktede egenskaper, for eksempel hardførhet, rask tilvekst, spektakulære farger, lang blomstring osv. Krysningen skjer mellom arter eller sorter som er genetisk ulike. Arbeidet gjennomføres under streng kontroll for å oppnå det ønskede resultatet og for å sikre at resultatet blir det vi forventer i dyrkingen vår. Pollineringen gjøres manuelt, og foredlingsarbeidet tar flere år.

F1-hybrider er den første generasjonen

Når en sort betegnes med «F1», for eksempel solsikke F1 «Copper Queen» eller spisskål F1 «Caraflex», betyr dette at sorten er den første generasjonen etter det svært detaljerte arbeidet med å oppnå en naturlig krysning mellom to utvalgte arter eller sorter. Egenskapene til F1-hybrider er stabile, og du får det samme resultatet hver gang du kjøper den bestemte sorten.

Hva skjer om jeg sår frø fra en F1-hybrid?

F1-hybrider danner fruktbare frø, men det kan være vanskelig å forutse resultatet av disse frøene. Avkommet kan like gjerne vise egenskaper som stammer fra besteforeldrene, altså to genetisk ulike arter, eller fra sorter som har blitt krysset for å få frem F1-hybriden. Avkommet til en bestemt F1-hybrid kan også være svært ulike fra plante til plante. Med andre ord kan du få en søskengjeng med forskjellige farger, høyder og andre varierte egenskaper.

For å være sikker på at man får samme sort av en F1-hybrid, må man kjøpe nye frøposer med frø som er dyrket i et kontrollert miljø.

Spennende F2-hybrider

Noen ganger kan selv- eller krysspollinering av F1-hybrider gi stabile, spennende sorter. Disse betegnes som F2-hybrider. Disse plantene er verdt å dyrke videre profesjonelt, for eksempel rylllik F2 «Flowerburst Lilac Shades», trompetblomst F2 «Bolero» og hagestemorsblomst F2 «Jolly Joker».

Hva er forskjellen mellom hybrider og genmodifiserte frø og planter?

Hybrider i planteriket blir til gjennom seksuell reproduksjon som forekommer naturlig mellom arter og sorter. Når dette gjøres under kontrollerte forhold, kaller vi det planteforedling. Den genetiske sammensetningen i hybriden skiller seg fra artene eller sortene som har blitt krysset.

Genmodifisering innebærer at den genetiske sammensetningen i frø og planter endres via inngrep i DNA-et til cellene. Sortimentet hos Impecta inneholder ingen genmodifiserte frø. Genmodifiserte frø forekommer nesten utelukkende innen jordbruks- og matindustrien.

Vi håper vi har gitt deg klarhet i hva F1 og F2 foran sortsnavnene betyr, og vi ønsker deg en fortsatt morsom og givende dyrking.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK