Frø − mengde og pris

Av og til får vi spørsmål fra meddyrkere om hvorfor noen av sortene har så få frø i posen, og hvorfor prisen på de ulike sortene varierer så voldsomt. Her kan du lære mer om faktorene som påvirker mengde og pris på frøene.

Om Impectas frøsortiment

Impecta Fröhandel har et uvanlig bredt og dyp sortiment, fra vanlige sorter til veldig spesielle arter som ikke finnes andre steder. For oss er det viktig å gi meddyrkerne våre muligheten til å velge mellom både gamle favoritter og nye, spennende frø. Vi velger nøye ut frøsorter som passer til det nordiske klimaet, og vi tester alle frøene selv.

Frøene som Impecta selger, dyrkes i hele Europa og til en viss grad i andre deler av verden. Klimaet i Norden gir lite rom for å dyrke frø, fordi frøene ikke rekker å modne i den korte sesongen. Vintrene er også for kalde for mange flerårige arter.

Impecta tilbyr også frø som er dyrket i Sverige, fremfor alt de viktige svenske kulturarvsortene. Kulturarven vår byr på unike, spennende arter som utgjør et svært verdifullt supplement til de vanligere frøsortene. For å bli merket som kulturarv må sorten være minst et halvt århundre gammel og fortsatt ha gode egenskaper når det gjelder dyrking, avling, smak og holdbarhet.


Fröer − mängd och pris


Om antall frø og pris

Impecta har et sortiment på nærmere 2000 forskjellige frø fra alle plantegrupper. Mengden frø i posen for hver sort og prisen på frøene varierer. La oss se på faktorene som påvirker prisen og hvordan vi velger å pakke frøposene.

Blomster produserer forskjellige mengder frø
Om sommeren jobber de små frøfabrikkene for fullt inne i plantenes blomster. Pollenbærerne (hanndelen) produserer pollen, som samles i pollenbærerknappen ytterst på pollenbæreren. Hunndelene av blomsten består av en eller flere pistiller som sitter i midten av blomsten. Den øvre delen av pistillen kalles arr − pollenet må lande på arret for at frøfabrikken skal starte. Pollenkornene fester seg til arret og trekkes ned i pistillens fruktemne, hvor det såkalte frøemnet venter på å bli befruktet.

Etter at befruktningen har skjedd, begynner fruktemnet å vokse, enten til et frøhus eller til en frukt med frø i. Hvor mange frø blomstene produserer, varierer veldig mellom forskjellige arter og sorter. Noen er veldig sjenerøse med frøsettingen og kan blomstre rikelig. Andre får bare noen få blomster og produserer kanskje få frø. Naturen byr på et vell av ulike varianter, og som frøhandler må vi betale mer for sorter som dyrkerne ikke klarer å produsere så mange frø av.

Været påvirker mengden frø
Frødyrkerne er prisgitt naturen. En sommer med langvarig tørke, eller motsatt med flom og harde haglbyger, påvirker hvor god frøhøsten blir, og dermed også våre forutsetninger. En dårlig sesong kan gjøre frøene dyrere og vanskeligere å få tak i.

Frø modnes i forskjellig hastighet
Når naturen bestemmer, må man bare henge seg på og tilpasse seg. Hos en del arter og sorter tar det lang tid å modne frøene, og derfor høstes frøene sent i sesongen. Lengre produksjonstid øker kostnadene for frødyrkeren, og dermed også prisen på frøene.

Økologiske frø er dyrere
Vi har et hjerte for økologiske frø, og vi leter stadig etter nye sorter. Den økologiske frødyrkingen er dyrere fordi den krever sertifiseringer og mye administrativt arbeid knyttet til rapportering og oppfølging av dyrkingen. Det pågår en kontinuerlig utvikling, og etter hvert håper vi at kostnadene går ned og at utvalget av økologiske frø blir mye større.

Uvanlige sorter koster mer
Impecta Fröhandel har et unikt sortiment av frø med både vanlige og unike arter og sorter. Det gir meddyrkerne våre muligheten til både å finne gamle favoritter og å prøve helt nye og uvanlige frø i alle slags plantegrupper. En del unike sorter produseres kun av noen få leverandører. Dette påvirker både tilgjengeligheten av frøene og prisen.

Frø som krever spesiell håndtering
En del frø krever ekstra forsiktighet og tid ved håndtering, både av frødyrkeren og oss frøhandlere. Dette kan føre til høyere priser eller at posene inneholder færre frø. Den spesielle håndteringen skal gjøre dyrkingen enklere og tryggere for forbrukeren.

Hos frødyrkeren må frøene kanskje treskes ekstra godt, eller de må kuldebehandles for å gjøre det enklere å spire frøene. Noen frø må også pelleteres.


Hva betyr pelletering av frø?

Svært små frø blir pelletert for å gjøre dem lettere å håndtere. Ettersom frøene er så små, blir det også lettere å se hvor de havner om de kommer som pelleter. En pellet kan bestå av ett eller flere frø. Pelleterte frø er vanligvis belagt med, eller snarere rullet inn i, et leirelignende materiale, men de blir ikke kjemisk behandlet. Ofte er «leiren» farget med et naturlig materiale for å gjøre det lettere å se den mot jorden. Pelleten er altså helt naturlig og brytes ned i jorden.


For oss frøhandlere kan den spesielle frøhåndteringen innebære at vi må sortere frøene etter størrelse før de kan pakkes i poser. Vi kan også måtte skille store frøsamlinger for å pakke dem i porsjoner. Noen ganger fester frøene seg i hverandre, og da tar det mye lengre tid å telle dem før vi legger dem i frøposene.


Dyrke i mengder eller som en kuriositet

Det er en mye større opplevelse å dyrke stauder, sommerblomster, grønnsaker, urter eller andre planter fra frø sammenlignet med å kjøpe ferdigplanter. Du får være med fra begynnelsen av og lærer deg mye om plantene. Å få oppleve resultatet med vakre blomster, frodige grønne blader og smakfull avling er sann dyrkerglede.

Det er lurt å vite om du vil dyrke store mengder, for eksempel en grønnsak som skal gi mat eller en blomst som skal dekke et stort område, eller om du heller vil dyrke noen få unike og spennende sorter.

Se alla våra fröer

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK