Frø − mengde og pris

Av og til får vi spørsmål fra meddyrkere om hvorfor noen av sortene har så få frø i posen, og hvorfor prisen på de ulike sortene varierer så voldsomt. Her kan du lære mer om faktorene som påvirker mengde og pris på frøene.

Om Impectas frøsortiment

Impecta Fröhandel har et uvanlig bredt og dyp sortiment, fra vanlige sorter til veldig spesielle arter som ikke finnes andre steder. For oss er det viktig å gi meddyrkerne våre muligheten til å velge mellom både gamle favoritter og nye, spennende frø. Vi velger nøye ut frøsorter som passer til det nordiske klimaet, og vi tester alle frøene selv.

Frøene som Impecta selger, dyrkes i hele Europa og til en viss grad i andre deler av verden. Klimaet i Norden gir lite rom for å dyrke frø, fordi frøene ikke rekker å modne i den korte sesongen. Vintrene er også for kalde for mange flerårige arter.

Impecta tilbyr også frø som er dyrket i Sverige, fremfor alt de viktige svenske kulturarvsortene. Kulturarven vår byr på unike, spennende arter som utgjør et svært verdifullt supplement til de vanligere frøsortene. For å bli merket som kulturarv må sorten være minst et halvt århundre gammel og fortsatt ha gode egenskaper når det gjelder dyrking, avling, smak og holdbarhet.


Fröer − mängd och pris


Om antall frø og pris

Impecta har et sortiment på nærmere 2000 forskjellige frø fra alle plantegrupper. Mengden frø i posen for hver sort og prisen på frøene varierer. La oss se på faktorene som påvirker prisen og hvordan vi velger å pakke frøposene.

Blomster produserer forskjellige mengder frø
Om sommeren jobber de små frøfabrikkene for fullt inne i plantenes blomster. Pollenbærerne (hanndelen) produserer pollen, som samles i pollenbærerknappen ytterst på pollenbæreren. Hunndelene av blomsten består av en eller flere pistiller som sitter i midten av blomsten. Den øvre delen av pistillen kalles arr − pollenet må lande på arret for at frøfabrikken skal starte. Pollenkornene fester seg til arret og trekkes ned i pistillens fruktemne, hvor det såkalte frøemnet venter på å bli befruktet.

Etter at befruktningen har skjedd, begynner fruktemnet å vokse, enten til et frøhus eller til en frukt med frø i. Hvor mange frø blomstene produserer, varierer veldig mellom forskjellige arter og sorter. Noen er veldig sjenerøse med frøsettingen og kan blomstre rikelig. Andre får bare noen få blomster og produserer kanskje få frø. Naturen byr på et vell av ulike varianter, og som frøhandler må vi betale mer for sorter som dyrkerne ikke klarer å produsere så mange frø av.

Været påvirker mengden frø
Frødyrkerne er prisgitt naturen. En sommer med langvarig tørke, eller motsatt med flom og harde haglbyger, påvirker hvor god frøhøsten blir, og dermed også våre forutsetninger. En dårlig sesong kan gjøre frøene dyrere og vanskeligere å få tak i.

Frø modnes i forskjellig hastighet
Når naturen bestemmer, må man bare henge seg på og tilpasse seg. Hos en del arter og sorter tar det lang tid å modne frøene, og derfor høstes frøene sent i sesongen. Lengre produksjonstid øker kostnadene for frødyrkeren, og dermed også prisen på frøene.

Økologiske frø er dyrere
Vi har et hjerte for økologiske frø, og vi leter stadig etter nye sorter. Den økologiske frødyrkingen er dyrere fordi den krever sertifiseringer og mye administrativt arbeid knyttet til rapportering og oppfølging av dyrkingen. Det pågår en kontinuerlig utvikling, og etter hvert håper vi at kostnadene går ned og at utvalget av økologiske frø blir mye større.

Uvanlige sorter koster mer
Impecta Fröhandel har et unikt sortiment av frø med både vanlige og unike arter og sorter. Det gir meddyrkerne våre muligheten til både å finne gamle favoritter og å prøve helt nye og uvanlige frø i alle slags plantegrupper. En del unike sorter produseres kun av noen få leverandører. Dette påvirker både tilgjengeligheten av frøene og prisen.

Frø som krever spesiell håndtering
En del frø krever ekstra forsiktighet og tid ved håndtering, både av frødyrkeren og oss frøhandlere. Dette kan føre til høyere priser eller at posene inneholder færre frø. Den spesielle håndteringen skal gjøre dyrkingen enklere og tryggere for forbrukeren.

Hos frødyrkeren må frøene kanskje treskes ekstra godt, eller de må kuldebehandles for å gjøre det enklere å spire frøene. Noen frø må også pelleteres.


Hva betyr pelletering av frø?

Svært små frø blir pelletert for å gjøre dem lettere å håndtere. Ettersom frøene er så små, blir det også lettere å se hvor de havner om de kommer som pelleter. En pellet kan bestå av ett eller flere frø. Pelleterte frø er vanligvis belagt med, eller snarere rullet inn i, et leirelignende materiale, men de blir ikke kjemisk behandlet. Ofte er «leiren» farget med et naturlig materiale for å gjøre det lettere å se den mot jorden. Pelleten er altså helt naturlig og brytes ned i jorden.


For oss frøhandlere kan den spesielle frøhåndteringen innebære at vi må sortere frøene etter størrelse før de kan pakkes i poser. Vi kan også måtte skille store frøsamlinger for å pakke dem i porsjoner. Noen ganger fester frøene seg i hverandre, og da tar det mye lengre tid å telle dem før vi legger dem i frøposene.


Dyrke i mengder eller som en kuriositet

Det er en mye større opplevelse å dyrke stauder, sommerblomster, grønnsaker, urter eller andre planter fra frø sammenlignet med å kjøpe ferdigplanter. Du får være med fra begynnelsen av og lærer deg mye om plantene. Å få oppleve resultatet med vakre blomster, frodige grønne blader og smakfull avling er sann dyrkerglede.

Det er lurt å vite om du vil dyrke store mengder, for eksempel en grønnsak som skal gi mat eller en blomst som skal dekke et stort område, eller om du heller vil dyrke noen få unike og spennende sorter.

Se alla våra fröer

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no