Forkultivering forlenger sesongen

Forkultivering er kort fortalt en måte å forlenge sesongen og kjøpe tid på. Plantene får tid til å utvikle seg, og du kan kontrollere når blomstringen og innhøstingen skal begynne. Forkultivering innebærer også at du allerede om vinteren kan oppleve at spirer titter opp av jorden.

Forkultivering – slik gjør du det

  1. Bruk spiretestede frø av god kvalitet.
  2. Så i såjord.
  3. Følg instruksjonene på pakningen om sådybde.
  4. Hold såjorden fuktig og varm inntil frøene har spiret.
  5. Sett såjorden svalt etter spiring og tilfør ekstra lys tidlig i sesongen.

Planleggingen av årets frøplanting er startskuddet på en ny dyrkesesong. Allerede i januar–februar er det på tide å bestemme seg for om man kunne tenke seg noen chiliplanter eller kjempeverbena i år. Hadde det ikke vært spennende å plante sin egen pelargonia, begonia eller blomstertobakk? Tofarget petunia som matcher pelargonene, eller kanskje en dobbel sort? Penselfjørgras, silkebygg og prydhirse er gressorter som er fine å kombinere i potter. Noe høyt, noe hengende, noe nytt?

Et tips er å legge en plan for hva som skal sås når og hva som kan vente en stund. Tenk også over hvor alle plantene skal stå når det er på tide å potte dem over i større potter.

Mens du venter på at frøposene skal ankomme postkassen din, kan du utnytte tiden ved å gjøre praktiske forberedelser, for eksempel ved å vaske potter eller lage dine egne såpotter av avispapir ved hjelp av en pottelager. Planteetiketter, såjord og plantejord må kjøpes inn. I de 3–4 første månedene av året trenger man også ekstra belysning til plantene.


Jord til forkultivering

Bruk såjord til forkultiveringen. Såjord inneholder mindre næring enn vanlig blomster- eller plantejord. Hvis man vil, kan man tilsette ekstra finkornet grus (0–8 mm) eller perlitt for å gi jorden en grovere struktur. Når røttene støter på en stein, deler de seg. Denne funksjonen, sammen med det lave næringsinnholdet, fremmer god rotutvikling.

Når det er på tide å så, kan du gjerne fylle pottene og spirekassene med 2/3 plantejord nederst og 1/3 såjord øverst. Frøene spirer i den magre såjorden. Når de begynner å vokse seg til, når de ned til den mer næringsrike plantejorden. Fordelen med metoden er at man får mindre hastverk med å potte over i større potter. I spirekasser med rom til hver plante er det enklest å bare bruke såjord. Rommene er likevel lette å potte om.


På tide å så

Det viktigste sårådet når du skal forkultivere, er å ikke så for tett. Ikke så flere planter enn du trenger eller kommer til å orke å potte om i trinn to. Trengsel hemmer tilveksten av plantene, og de blir vanskeligere å potte om. Litt større frø, eller frø som er enkle å separere, kan med fordel sås ett og ett eller to og to i små potter eller spirekasser for pluggplanter. Bruk små potter, da når røttene frem til veggen av potten raskere og deler seg.

Svært små frø kan blandes med sand og stripesås i en spirekasse. Noen typer små frø, for eksempel lobelia, kan sås i klynger. Disse frøene kan du helle ut på et fat og flytte over i en potte ved å dyppe en penn ned i frøene. Noen av de svært små frøene, for eksempel petunia, selges iblant i pelletsform som er enklere å håndtere. Du kan også bruke en sådosett som porsjonerer ut riktig frømengde. Disse kan stilles inn for ulike frøstørrelser.Fuktighet og varme


Fuktighet i kombinasjon med varme er det viktigste frøet trenger for å spire. Derfor bør du alltid fukte jorden før såing. Les på frøposen for å finne anbefalt sådybde. Hvis et lite frø sås for dypt, risikerer man at energien i frøet ikke er tilstrekkelig for at spiren skal komme seg opp til overflaten. Noen frø er svært lysspirende, for eksempel lobelia og flittig lise, og skal derfor sås rett på overflaten. Noen få sorter spirer best i mørket, for eksempel kjempeverbena. Et tynt lag jord eller vermikulitt er nok til å stenge lyset ute, men slipper gjennom det viktige oksygenet. 


På frøposen finner du også informasjon om optimal temperatur for at frøet skal spire. Den optimale spiretemperaturen varierer, men de fleste frø spirer ved 18–20 °C. Noen frø trenger en kuldeperiode før de kan spire, blant annet mange flerårige planter. Med kjempeverbena må man, i tillegg til å sette pottene mørkt, også oppbevare dem i kjøleskapet i 3–6 uker før de tas ut og forhåpentligvis spirer.


Gjør vanningen enklere

En vanningsmatte kan legges nederst i en spirekasse med potter. Når du vanner, suger matten til seg vannet og fordeler det ut i hele kassen slik at alle pottene på matten får vann. Du trenger bare å vanne på ett sted, så får alle plantene optimal vanning nedenfra.


Ompotting av de forkultiverte plantene

Det er alltid like spennende når de første spirene titter opp. De grønne bladene kommer med nytt liv og et løfte om en ny sesong. Så snart frøene har spiret, trenger de mye lys og noen grader lavere temperatur for å utvikle seg til fyldige og fine planter (16–18 °C). For lite lys og for høy varme gir spinkle planter.

Helt frem til rundt slutten av mars trenger plantene ekstra lys for å bli fine. Man kan kjøpe ferdige plantelys i ulike typer, eller lysrør og armaturer man kan sette sammen selv. Belysningen bør være på i 14–16 timer i døgnet. Les mer om plantebelysning i Vinterdyrk med belysning. Når frøbladene har fått selskap av de første karakterbladene (som likner de voksne bladene til planten), begynner det å bli på tide å tynne og potte om til større potter. Nå trenger plantene mer plass og mer næringsrik jord for å vokse seg til.


Tynningstips!

Hvis du har sådd litt for tett eller hvis noen av frøene har spiret for nærme hverandre, kan du tynne ved å klippe vekk overflødige spirer. Hvis du forsøker å dra opp spirene med roten, kan du skade røttene til spirene du vil beholde.


Det kan være litt kronglete å potte om fra stripesåing. En priklepinne eller andre ompottingsverktøy gjør det enklere å få plantene opp av jorda og ned i de nye hullene sine. Hold i bladene og unngå å klemme på stilken fordi den lett kan bli skadet. Hvis en rot er for lang, er det bedre å knekke den av enn å klemme den ned i hullet. Alle planter trenger ikke pottes om én og én. Gress kan med fordel pottes om i små grupper. Nå som plantene har fått lys, vann og næring, kan den virkelige tilveksten sette i gang.


Topping er topp

Ved å knipe av de yngste bladene på hvert skudd får du kraftigere og tettere planter. De fleste planter til utplanting, for eksempel petunia og blomstererter, kan toppes både én og to ganger. Merk deg at blomstringen forsinkes med noen uker.Hvis frøene ikke spirer

Noen ganger lykkes man ikke med å få frøene til å spire. Hvis frøene er gamle, er det tryggest å kjøpe nye frø. Hvis nye frø ikke spirer, kan dette ha mange forskjellige årsaker. For å forstå hvorfor frøene ikke spirer kan du lære mer om hvordan frø fungerer – hva er det som aktiverer frøet til å sende spiren opp mot lyset? Les mer om hva som skal til for at frø skal spire i Frøene spirer ikke – hvorfor?


Hva er ...

Perlitt er et vulkansk materiale som liker små, hvite, porøse steiner. Brukes for eksempel i såjord for å gi jorden en god struktur. Dette er et luftigere og lettere alternativ til grus. Kan også brukes for å dekke til lysspirende frø. Vermikulitt er et mineral som etter varmebehandling blir et porøst materiale som holder på fuktighet. Kan brukes i overflaten av såjorden for å holde på fuktighet, eller blandes direkte i jorden slik at den holder bedre på vannet.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no