Forkultivering forlenger sesongen

Forkultivering er kort fortalt en måte å forlenge sesongen og kjøpe tid på. Plantene får tid til å utvikle seg, og du kan kontrollere når blomstringen og innhøstingen skal begynne. Forkultivering innebærer også at du allerede om vinteren kan oppleve at spirer titter opp av jorden.

Forkultivering – slik gjør du det

  1. Bruk spiretestede frø av god kvalitet.
  2. Så i såjord.
  3. Følg instruksjonene på pakningen om sådybde.
  4. Hold såjorden fuktig og varm inntil frøene har spiret.
  5. Sett såjorden svalt etter spiring og tilfør ekstra lys tidlig i sesongen.

Planleggingen av årets frøplanting er startskuddet på en ny dyrkesesong. Allerede i januar–februar er det på tide å bestemme seg for om man kunne tenke seg noen chiliplanter eller kjempeverbena i år. Hadde det ikke vært spennende å plante sin egen pelargonia, begonia eller blomstertobakk? Tofarget petunia som matcher pelargonene, eller kanskje en dobbel sort? Penselfjørgras, silkebygg og prydhirse er gressorter som er fine å kombinere i potter. Noe høyt, noe hengende, noe nytt?

Et tips er å legge en plan for hva som skal sås når og hva som kan vente en stund. Tenk også over hvor alle plantene skal stå når det er på tide å potte dem over i større potter.

Mens du venter på at frøposene skal ankomme postkassen din, kan du utnytte tiden ved å gjøre praktiske forberedelser, for eksempel ved å vaske potter eller lage dine egne såpotter av avispapir ved hjelp av en pottelager. Planteetiketter, såjord og plantejord må kjøpes inn. I de 3–4 første månedene av året trenger man også ekstra belysning til plantene.


Jord til forkultivering

Bruk såjord til forkultiveringen. Såjord inneholder mindre næring enn vanlig blomster- eller plantejord. Hvis man vil, kan man tilsette ekstra finkornet grus (0–8 mm) eller perlitt for å gi jorden en grovere struktur. Når røttene støter på en stein, deler de seg. Denne funksjonen, sammen med det lave næringsinnholdet, fremmer god rotutvikling.

Når det er på tide å så, kan du gjerne fylle pottene og spirekassene med 2/3 plantejord nederst og 1/3 såjord øverst. Frøene spirer i den magre såjorden. Når de begynner å vokse seg til, når de ned til den mer næringsrike plantejorden. Fordelen med metoden er at man får mindre hastverk med å potte over i større potter. I spirekasser med rom til hver plante er det enklest å bare bruke såjord. Rommene er likevel lette å potte om.


På tide å så

Det viktigste sårådet når du skal forkultivere, er å ikke så for tett. Ikke så flere planter enn du trenger eller kommer til å orke å potte om i trinn to. Trengsel hemmer tilveksten av plantene, og de blir vanskeligere å potte om. Litt større frø, eller frø som er enkle å separere, kan med fordel sås ett og ett eller to og to i små potter eller spirekasser for pluggplanter. Bruk små potter, da når røttene frem til veggen av potten raskere og deler seg.

Svært små frø kan blandes med sand og stripesås i en spirekasse. Noen typer små frø, for eksempel lobelia, kan sås i klynger. Disse frøene kan du helle ut på et fat og flytte over i en potte ved å dyppe en penn ned i frøene. Noen av de svært små frøene, for eksempel petunia, selges iblant i pelletsform som er enklere å håndtere. Du kan også bruke en sådosett som porsjonerer ut riktig frømengde. Disse kan stilles inn for ulike frøstørrelser.Fuktighet og varme


Fuktighet i kombinasjon med varme er det viktigste frøet trenger for å spire. Derfor bør du alltid fukte jorden før såing. Les på frøposen for å finne anbefalt sådybde. Hvis et lite frø sås for dypt, risikerer man at energien i frøet ikke er tilstrekkelig for at spiren skal komme seg opp til overflaten. Noen frø er svært lysspirende, for eksempel lobelia og flittig lise, og skal derfor sås rett på overflaten. Noen få sorter spirer best i mørket, for eksempel kjempeverbena. Et tynt lag jord eller vermikulitt er nok til å stenge lyset ute, men slipper gjennom det viktige oksygenet. 


På frøposen finner du også informasjon om optimal temperatur for at frøet skal spire. Den optimale spiretemperaturen varierer, men de fleste frø spirer ved 18–20 °C. Noen frø trenger en kuldeperiode før de kan spire, blant annet mange flerårige planter. Med kjempeverbena må man, i tillegg til å sette pottene mørkt, også oppbevare dem i kjøleskapet i 3–6 uker før de tas ut og forhåpentligvis spirer.


Gjør vanningen enklere

En vanningsmatte kan legges nederst i en spirekasse med potter. Når du vanner, suger matten til seg vannet og fordeler det ut i hele kassen slik at alle pottene på matten får vann. Du trenger bare å vanne på ett sted, så får alle plantene optimal vanning nedenfra.


Ompotting av de forkultiverte plantene

Det er alltid like spennende når de første spirene titter opp. De grønne bladene kommer med nytt liv og et løfte om en ny sesong. Så snart frøene har spiret, trenger de mye lys og noen grader lavere temperatur for å utvikle seg til fyldige og fine planter (16–18 °C). For lite lys og for høy varme gir spinkle planter.

Helt frem til rundt slutten av mars trenger plantene ekstra lys for å bli fine. Man kan kjøpe ferdige plantelys i ulike typer, eller lysrør og armaturer man kan sette sammen selv. Belysningen bør være på i 14–16 timer i døgnet. Les mer om plantebelysning i Vinterdyrk med belysning. Når frøbladene har fått selskap av de første karakterbladene (som likner de voksne bladene til planten), begynner det å bli på tide å tynne og potte om til større potter. Nå trenger plantene mer plass og mer næringsrik jord for å vokse seg til.


Tynningstips!

Hvis du har sådd litt for tett eller hvis noen av frøene har spiret for nærme hverandre, kan du tynne ved å klippe vekk overflødige spirer. Hvis du forsøker å dra opp spirene med roten, kan du skade røttene til spirene du vil beholde.


Det kan være litt kronglete å potte om fra stripesåing. En priklepinne eller andre ompottingsverktøy gjør det enklere å få plantene opp av jorda og ned i de nye hullene sine. Hold i bladene og unngå å klemme på stilken fordi den lett kan bli skadet. Hvis en rot er for lang, er det bedre å knekke den av enn å klemme den ned i hullet. Alle planter trenger ikke pottes om én og én. Gress kan med fordel pottes om i små grupper. Nå som plantene har fått lys, vann og næring, kan den virkelige tilveksten sette i gang.


Topping er topp

Ved å knipe av de yngste bladene på hvert skudd får du kraftigere og tettere planter. De fleste planter til utplanting, for eksempel petunia og blomstererter, kan toppes både én og to ganger. Merk deg at blomstringen forsinkes med noen uker.Hvis frøene ikke spirer

Noen ganger lykkes man ikke med å få frøene til å spire. Hvis frøene er gamle, er det tryggest å kjøpe nye frø. Hvis nye frø ikke spirer, kan dette ha mange forskjellige årsaker. For å forstå hvorfor frøene ikke spirer kan du lære mer om hvordan frø fungerer – hva er det som aktiverer frøet til å sende spiren opp mot lyset? Les mer om hva som skal til for at frø skal spire i Frøene spirer ikke – hvorfor?


Hva er ...

Perlitt er et vulkansk materiale som liker små, hvite, porøse steiner. Brukes for eksempel i såjord for å gi jorden en god struktur. Dette er et luftigere og lettere alternativ til grus. Kan også brukes for å dekke til lysspirende frø. Vermikulitt er et mineral som etter varmebehandling blir et porøst materiale som holder på fuktighet. Kan brukes i overflaten av såjorden for å holde på fuktighet, eller blandes direkte i jorden slik at den holder bedre på vannet.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK