Dyrk på vinteren med belysning

I de månedene hvor lyset utendørs ikke er nok for å kunne dyrke, er det belysning som gjør vinteren grønnere og vakrere. Innendørs dyrking handler først og fremst om gleden over å se noe vokse selv når mørket hersker rundt oss.

Når trenger plantene ekstra belysning?

  1. Når salat og urter dyrkes hele året.
  2. Når frøplanter blir lange og vaklende.
  3. For innendørs dyrking tidlig på sesongen.
  4. Når vi ønsker å holde kjøpte urter levende om vinteren.
  5. Når sensitive planter skal overvintres innendørs.

Planter er avhengige av fotosyntese for å overleve, og fotosyntesen er igjen helt avhengig av lys. Når det naturlige lyset avtar i løpet av høsten, må vi finne andre løsninger for dyrking. Det er flere forskjellige lyskilder som kan brukes til innendørs plantebelysning: standard lysrør, kompakte lysrør, lysrør for plantebelysning og LED-belysning.

Hvis det brukes lysrør, må det være lysrør i full farge, da disse inneholder hele lysspekteret. LED-belysning har den fordelen at de kan utformes slik at de avgir forskjellige kombinasjoner av hvitt, blått og rødt lys. I valget mellom et lysrør i full farge og LED er lysrør billigere og velprøvd, mens LED er dyrere å kjøpe, men bruker et mindre antall watt, har lang levetid og er mer skreddersydd for plantene.


Derfor er bladene grønne

Planter bruker hovedsakelig det røde og blå solspektret i fotosyntesen. I prosessen absorberes blått og rødt lys av plantens klorofyll, mens grønt og gult lys i stor grad reflekteres bort. Øynene våre ser det grønne lyset som sendes bort, og derfor opplever vi bladene som grønne. På høsten, når fotosyntesen avtar, absorberes ikke så mye rødt og blått lys, og derfor ser vi plutselig helt forskjellige farger i bladene på trær og busker.

Det finnes mange ferdige løsninger for plantebelysning og dyrking, både med lysrør og med LED-lamper. Det er morsomt å kunne følge nøye med på hvordan plantene utvikler seg.


Hurtigguide for dyrking under belysning

  • Jo flere watt, jo bedre er en enkel tommelfingerregel for belysning av planter. For å dyrke eller trekke opp planter under lysrør gjelder 60–200 watt/kvm, for vinterlagring er 30–50 watt/kvm tilstrekkelig. Hvis det brukes belysning med LED-lamper, er 30 watt nok til at i underkant av en kvm kan dyrkes, trekkes opp eller lagres for vinteren.
  • Ha lys på plantene dine 16-18 timer om dagen. Lyset må være slukket i minst 4-5 timer. Dette gjelder både dyrking og overvintring.
  • 20 cm er en god avstand mellom plantene og lyskilden. Lysrør risikerer å brenne plantene hvis avstanden er kortere. Jo nærmere avstand, jo høyere lysstyrke på planten, men jo mindre overflate vil bli belyst.
  • Ferdige løsninger med LED eller lysrør er flotte å ha på kjøkkenbenken.
  • Selvbygde løsninger med lysrør er de billigste, men krever ofte en egen plass.

Dyrk grønne grønnsaker og krydder med belysning

For innendørs dyrking av planter til kjøkkenhagen om vinteren er det fint å velge en fin, ferdiglaget benk med belysning som kan stå fremme og gi både lys og grønt på kjøkkenet. I tillegg til nydelige grønne, smakfulle blader som du kan høste hele vinteren. Uten ekstra lys blir plantene lange, vaklende og bleke fordi det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduene er for svakt. Belysningen skaper en fungerende fotosyntese selv om vinteren, noe som gjør plantene lave, kompakte og frodige grønne.


Hold krydderplantene i live med belysning

Krydderplanter som vi kjøper i dagligvarebutikker året rundt blir lett et engangsprodukt som visner etter et par høstinger. Dette skyldes i stor grad at plantene er hardtarbeidende i produksjonen. Både fordi de må vokse og bli klare for salg raskt, men også fordi vi har det for mørkt innendørs for at de skal ha energi til å leve. Med et lite innendørs drivhus med belysning kan vi holde krydderplantene i live lenger.


Forkultiver frø med belysning

Alle som har dyrket frø innendørs i løpet av senvinteren og tidlig på våren, vet at den første kritiske situasjonen er når plantene har kommet litt opp og plutselig vokser i høyden og blir slanke og vakle. Dette skyldes en ubalanse i temperatur og lys. Innetemperaturen er for varm i forhold til lysmengden, noe som betyr at plantene vokser for å søke mer lys. Ekstra belysning av lysrør eller en drivbenk med LED-lys, gjør at plantene roer seg og ikke vokser raskere enn at de rekker å bli kompakte og stabile på veien.


Overvintre følsomme planter med belysning

Planter som har problemer med å overvintre utendørs i klimaet vårt, for eksempel sitrus, oliven, og fiken, kan komme inn og få ekstra belysning om vinteren. Her er det viktig at jo varmere plantene lagres, jo mer lys og vann trenger de. Varmen får plantene til å tro at de er midt i vekstsesongen, og derfor forventer de også fullt lys. Det er best å finne et kjølig sted, i garasjen, boden eller på en veranda, og kun gi litt ekstra belysning og vann noen ganger i løpet av vinteren. Hvis du ikke har et kjølig sted, velger du sterkere belysning og vann oftere.

Det er ikke bare plantene som setter pris på innendørs belysning om vinteren. For de som bruker plantebelysning for å dyrke hele året, blir vinteren mindre mørk og kald – å kunne høste sprø, små blader eller duftende krydder midt i iskalde januar varmer både kropp og sjel.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK