Dyrk på vinteren med belysning

I de månedene hvor lyset utendørs ikke er nok for å kunne dyrke, er det belysning som gjør vinteren grønnere og vakrere. Innendørs dyrking handler først og fremst om gleden over å se noe vokse selv når mørket hersker rundt oss.

Når trenger plantene ekstra belysning?

  1. Når salat og urter dyrkes hele året.
  2. Når frøplanter blir lange og vaklende.
  3. For innendørs dyrking tidlig på sesongen.
  4. Når vi ønsker å holde kjøpte urter levende om vinteren.
  5. Når sensitive planter skal overvintres innendørs.

Planter er avhengige av fotosyntese for å overleve, og fotosyntesen er igjen helt avhengig av lys. Når det naturlige lyset avtar i løpet av høsten, må vi finne andre løsninger for dyrking. Det er flere forskjellige lyskilder som kan brukes til innendørs plantebelysning: standard lysrør, kompakte lysrør, lysrør for plantebelysning og LED-belysning.

Hvis det brukes lysrør, må det være lysrør i full farge, da disse inneholder hele lysspekteret. LED-belysning har den fordelen at de kan utformes slik at de avgir forskjellige kombinasjoner av hvitt, blått og rødt lys. I valget mellom et lysrør i full farge og LED er lysrør billigere og velprøvd, mens LED er dyrere å kjøpe, men bruker et mindre antall watt, har lang levetid og er mer skreddersydd for plantene.


Derfor er bladene grønne

Planter bruker hovedsakelig det røde og blå solspektret i fotosyntesen. I prosessen absorberes blått og rødt lys av plantens klorofyll, mens grønt og gult lys i stor grad reflekteres bort. Øynene våre ser det grønne lyset som sendes bort, og derfor opplever vi bladene som grønne. På høsten, når fotosyntesen avtar, absorberes ikke så mye rødt og blått lys, og derfor ser vi plutselig helt forskjellige farger i bladene på trær og busker.

Det finnes mange ferdige løsninger for plantebelysning og dyrking, både med lysrør og med LED-lamper. Det er morsomt å kunne følge nøye med på hvordan plantene utvikler seg.


Hurtigguide for dyrking under belysning

  • Jo flere watt, jo bedre er en enkel tommelfingerregel for belysning av planter. For å dyrke eller trekke opp planter under lysrør gjelder 60–200 watt/kvm, for vinterlagring er 30–50 watt/kvm tilstrekkelig. Hvis det brukes belysning med LED-lamper, er 30 watt nok til at i underkant av en kvm kan dyrkes, trekkes opp eller lagres for vinteren.
  • Ha lys på plantene dine 16-18 timer om dagen. Lyset må være slukket i minst 4-5 timer. Dette gjelder både dyrking og overvintring.
  • 20 cm er en god avstand mellom plantene og lyskilden. Lysrør risikerer å brenne plantene hvis avstanden er kortere. Jo nærmere avstand, jo høyere lysstyrke på planten, men jo mindre overflate vil bli belyst.
  • Ferdige løsninger med LED eller lysrør er flotte å ha på kjøkkenbenken.
  • Selvbygde løsninger med lysrør er de billigste, men krever ofte en egen plass.

Dyrk grønne grønnsaker og krydder med belysning

For innendørs dyrking av planter til kjøkkenhagen om vinteren er det fint å velge en fin, ferdiglaget benk med belysning som kan stå fremme og gi både lys og grønt på kjøkkenet. I tillegg til nydelige grønne, smakfulle blader som du kan høste hele vinteren. Uten ekstra lys blir plantene lange, vaklende og bleke fordi det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduene er for svakt. Belysningen skaper en fungerende fotosyntese selv om vinteren, noe som gjør plantene lave, kompakte og frodige grønne.


Hold krydderplantene i live med belysning

Krydderplanter som vi kjøper i dagligvarebutikker året rundt blir lett et engangsprodukt som visner etter et par høstinger. Dette skyldes i stor grad at plantene er hardtarbeidende i produksjonen. Både fordi de må vokse og bli klare for salg raskt, men også fordi vi har det for mørkt innendørs for at de skal ha energi til å leve. Med et lite innendørs drivhus med belysning kan vi holde krydderplantene i live lenger.


Forkultiver frø med belysning

Alle som har dyrket frø innendørs i løpet av senvinteren og tidlig på våren, vet at den første kritiske situasjonen er når plantene har kommet litt opp og plutselig vokser i høyden og blir slanke og vakle. Dette skyldes en ubalanse i temperatur og lys. Innetemperaturen er for varm i forhold til lysmengden, noe som betyr at plantene vokser for å søke mer lys. Ekstra belysning av lysrør eller en drivbenk med LED-lys, gjør at plantene roer seg og ikke vokser raskere enn at de rekker å bli kompakte og stabile på veien.


Overvintre følsomme planter med belysning

Planter som har problemer med å overvintre utendørs i klimaet vårt, for eksempel sitrus, oliven, og fiken, kan komme inn og få ekstra belysning om vinteren. Her er det viktig at jo varmere plantene lagres, jo mer lys og vann trenger de. Varmen får plantene til å tro at de er midt i vekstsesongen, og derfor forventer de også fullt lys. Det er best å finne et kjølig sted, i garasjen, boden eller på en veranda, og kun gi litt ekstra belysning og vann noen ganger i løpet av vinteren. Hvis du ikke har et kjølig sted, velger du sterkere belysning og vann oftere.

Det er ikke bare plantene som setter pris på innendørs belysning om vinteren. For de som bruker plantebelysning for å dyrke hele året, blir vinteren mindre mørk og kald – å kunne høste sprø, små blader eller duftende krydder midt i iskalde januar varmer både kropp og sjel.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
4.6/5 (3639)
2024-04-17
Alltid like fornøyd med mine kjøp. Enkelt å bestille, rask levering og veldig stort utvalg!
- Chrissie N
2024-04-17
For tidlig på året å vite
- Karin N
2024-04-17
Gode frø og hyggelig selskap. Tommel opp!
- Daniel S
2024-04-17
Rask levering og gode frø.
- Kund
2024-04-17
Topp service, rask levering!
- Ingrid W
2024-04-17
Gode frø og rask levering!
- Brita-stina E
2024-04-17
Rask og god levering
- Maria B
2024-04-17
God spiring. Kjøp kommer raskt. Kan i noen tilfeller være flere frø i posen.
- Barbro B
2024-04-17
Alltid gode varer til en god pris!
- Sylvia F
2024-04-17
Oversiktlig og lett å bestille.
- Barbro T
2024-04-17
Rask og god levering.
- Iréne B
2024-04-17
God og rask levering
- Anita S
2024-04-17
Gode varer og rask levering bare positive ting å si
- Lena S
2024-04-17
Rask service
- Gertrud H
2024-04-17
Jeg kjøpte frø til petunia, jeg kan skrive hvor fine de blir i sommer, nå er de 1 cm store.
- Marie C
2024-04-17
Utmerkede frø, morsomme varianter og god info på nettsiden. 🤩 Tusen takk
- Anne H
2024-04-17
Rask levering og god spiring av frø.
- Monika J
2024-04-17
God kvalitet, service og leveringstider. Har sikkert gjort 25-50 bestillinger i løpet av årene og aldri hatt et eneste problem.
- Beatrice V
2024-04-17
Det er attraktivt, enkelt og med kvalitet å handle fra Impecta!
- Eva T
2024-04-17
Veldig god kvalitet på frøene jeg kjøpte. Rask og pålitelig levering.
- Christina H
Are you in the right place?
Continue to impecta.no