Förgro potatis

Forspir kartofler

Det er ikke nødvendigt at forspire læggekartofler, især ikke hvis du dyrker i spand eller sæk. Men ved at vække kartoflerne til live et par uger før plantning, bliver høsten tidligere og som regel også større.

Tidlig høst af kartofler

Ved at forspire eller fordyrke kartoflerne et par uger før plantning, lokker du spirer og rødder frem, der begynder at gro, så snart læggekartoflerne er i jorden.

Du kan både forspire og fordyrke dine læggekartofler. Start 3 til 5 uger før du forventer at kunne plante kartoflerne ud. Da tidspunktet for udplantning er forskelligt afhængigt af, hvilken del af Skandinavien du dyrker i, er tidspunktet for, hvornår du skal begynde at spire eller dyrke kartoflerne også forskelligt.


Sådan forspirer du kartofler

Læg læggekartoflerne på en bakke eller læg dem i en æggebakke, der stilles et lyst sted, men beskyttet mod brændende sollys. Snart dukker der buttede spirer op, som begynder at gro med fuld fart, når kartoflerne kommer i jorden.


Sådan fordyker du kartofler

Du kan få et ekstra godt forspring ved at lokke kartoflernes rødder frem allerede inden udplantning. Læg et lag fugtet jord på en bakke eller i et trug, der stilles i lys. Læg kartoflerne på jorden. Efter et stykke tid dannes der både spirer og små rødder, som hurtigt begynder at gro, når kartoflerne lægges i jorden. De kan endda nå at danne en lille grøn kartoffelplante, før det er tid til udplantning.

Hvis du kommer sent i gang med din kartoffeldyrkning og ikke når at forspire eller fordyrke, kan det sagtens lade sig gøre at lægge kartoflerne i jorden om foråret uden forspiring eller fordyrkning. Planterne kommer lidt senere i gang, men du vil under alle omstændigheder kunne høste velsmagende hjemmedyrkede kartofler.

Svenske læggekartofler

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK