Odla potatis i pallkrage

Dyrk kartofler i pallekraver

Du behøver ikke en hel køkkenhave for at dyrke kartofler. I en lille kolonihave eller i baggården i byen kan du sætte dine kartofler i pallekraver og nyde praktiske dyrkninger og tidlig høst.

Tips til kartofler i pallekrave

Køb certificerede læggekartofler. Forspir for tidlig høst. Fyld pallekraven med løs, næringsrig plantejord og plant kartoflerne, når risikoen for frost er helt ovre.


Hvilken slags kartoffel skal jeg vælge?

Når du dyrker kartofler i pallekraver, kan du vælge den eller de sorter, du bedst kan lide – der kræves ingen speciel sort. Hvis du gerne vil dyrke til tidlig høst, skal du vælge en tidlig sort.


Skal jeg forspire kartoflerne?

Hvis kartoflerne allerede har spirer, når de plantes, vil første høst være ekstra tidlig, og du kan også få en lidt større høst. Hvis du ønsker at forspire, så gør det 3 til 5 uger, før du forventer, at det er tid til at plante kartoflerne i pallekraven. Beregn tidspunktet for udplantning, efter hvornår nattefrosten normalt har sluppet helt. Tidspunktet for udplantning og dermed også spiring afhænger af, hvilken del af landet du dyrker i.

Sådan forspirer du kartofler

Forspir læggekartoflerne på en bakke eller i en æggebakke et lyst sted, men beskyttet mod direkte sollys. Efter et stykke tid vil der dukke buttede spirer op, som begynder at gro, så snart du sætter kartoflen i jorden. En forspiret kartoffel har en tendens til at synke lidt, men det er helt normalt.


Dyrk kartofler i pallekraver

Gør klar til dyrkning i pallekrave

Der findes pallekraver i to standardstørrelser: 60x80 cm og 80x120 cm. Højden på kraven er 20 cm. Til dyrkning af kartofler skal du placere to kraver oven på hinanden.

Du kan placere pallekraverne direkte på græsplænen. Husk at have bredde mellem kasserne, så plæneklipperen kan komme imellem. Du kan også placere din dyrkning i en baggård i byen, på et grusareal i en lille udstykning eller på et andet begrænset område, hvor der ikke er jord på overfladen at dyrke i. Læg avispapir eller en ukrudtsdug i bunden af pallekraverne for at holde ukrudt væk.


Jord til kartofler i pallekrave

En løs, næringsrig plantejord er god til din kartoffeldyrkning. For ikke at skulle fylde hele volumen af to pallekraver med jord, kan du blande jorden i bunden med halm, tørre blade, græsafklip eller andet organisk materiale. Dette vil også tilføje næringsstoffer til afgrøden i løbet af sæsonen. Regn med, at læggekartoflerne skal have 10 cm jord under sig, og så skal du kunne fylde op med mindst 10 cm mere jord.


Plant kartofler ud i pallekraver

Når nattefrosten har sluppet sit tag, er det tid til at plante dine læggekartofler i pallekraven, forspirede eller ej.

SÅDAN GØR DU:

  1. Placer pallekraverne et solrigt sted.
  2. Læg ukrudtsdug eller avispapir i bunden for at holde ukrudt væk.
  3. Fyld op med gødet, løs pottejord. Dæk gerne bunden med halm, græsafklip, blade eller andet organisk materiale.
  4. Læg ca 10 læggekartofler i en pallekrave af størrelsen 80x120 cm, ca 7 læggekartofler i en pallekrave af størrelsen 60x120 cm.
  5. For at hjælpe kartoflerne lidt ekstra i gang, kan du dække pallekraven med fiberstof. Det beskytter også mod pludselig sen nattefrost.
  6. Vand regelmæssigt, hvis det ikke regner. Læggekartoflerne må ikke ligge og tørre i jorden.
  7. Hyp, når planten er ca. 10 cm høj ved at skubbe (hyppe) jord op omkring den grønne top, ikke på det grønne.

Høst kartoflerne

Alt efter hvilken type kartoffel du dyrker, og om du har forspiret eller ej, går der 2-3 måneder før det er tid til at høste. Planten når ofte at gå i blomst, inden kartoflerne er klar til høst.

Høst og nyd dine hjemmedyrkede kartofler, efterhånden som du skal bruge dem. Når kartoflerne er høstet, kan du fylde op med ny, næringsrig jord og så hurtigtvoksende salat eller andre grøntsager til sensommeren og efterårshøsten i dine pallekraver.

Svenske læggekartofler

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK