Våre nyttige insekter

I en verden av små insekter er det alltid febrilsk aktivitet, noe som gjør underverker for jorden og plantene. Mark, tanglus, marihøner, edderkopper og saksedyr hviler sjelden og gjør en viktig jobb. Ved å skape et gunstig miljø for alt liv i hagen får du sunne avlinger og levedyktige blomsterbed som krever mindre arbeid.

 

  • La falne blader, kvister, bark og kongler ligge under busker og trær.
  • Dyrk i grønnsakshagen.
  • Lag gjemmesteder for insekter.
  • Dyrk planter som blomstrer tidlig.
  • Dyrk et stort utvalg av planter.

Smådyrene som for mange først og fremst er skumle insekter og slimete ormer, er faktisk en del av et økologisk system som er viktig å beskytte. På grunn av dette burde vi absolutt sette pris på dem. La oss presentere noen få fordeler med disse småkrypene og hvordan vi kan skape et best mulig miljø for dem i hagen.


Meitemark – jordens helt

Meitemarken gjør en uvurderlig jobb i jorden og dens innsats er imponerende. Maten til meitemark er dødt plantemateriale som falne blader, bark, kvister og halm. Den ønsker ikke helt ferskt materiale, men heller et som har ligget en stund og har begynt å bli brutt ned av sopp og bakterier. Meitemarkene lever hovedsakelig under jorden. Grunnen til dette er at det er fuktig, samtidig som de ikke er helt omgitt av vann. De puster gjennom huden og drukner hvis jorden fylles med vann. Dette er grunnen til at de kommer opp til overflaten etter kraftig regn.


Hva er jordsmonn?

Jordens øverste lag kalles jordsmonn. Det består hovedsakelig av dødt plantemateriale, som blader, bartrær, blomsterdeler, gress, grener, kjegler og kvister, men til en viss grad også døde insekter og småkryp. Det er her meitemarken finner maten sin.

Meitemark fjerner de døde plantedelene i jorda. Noe av det blir meitemarkens mat, mens noe brytes ned og beriker jorda med næringsstoffer og nytt organisk materiale. Oppe på jordoverflaten etterlater de seg avføring, som også beriker jorda. I sitt flittige arbeid løsner de opp jorda, forbedrer jordstrukturen, lager luftige passasjer og bidrar kontinuerlig til å øke jordinnholdet i jorden.

Hvordan skape et godt miljø for meitemark

  • Ikke rydd i hagen for ofte om høsten, men la blader og kvister være igjen mellom trær og busker.
  • Ikke grav opp og snu jorden i grønnsakshagen, men la meitemarkene arbeide i fred. Da vil jorden bli naturlig.
  • Dekk mellom radene på kjøkkenområdet med gress, blader og annet organisk materiale som kan være en god mat for meitemarkene å spise.

Tanglus og saksedyr til vår nytte

I likhet med meitemarkene, dog ikke like allsidige, er det også nyttig med tanglus og saksedyr. De etterlater seg avføring og bidrar til å bryte ned organisk materiale i jord. Tanglusen spiser hovedsakelig døde plante- og dyredeler, mens saksedyr også spiser lus, larver, lopper, og noen ganger friske plantedeler.


Dyr til nytte eller skade?

Når sultne insekter dukker opp i hager og frukthager, kan det være en hårfin grense mellom om de gjør godt eller skader. Saksedyr, for eksempel, er nyttige dyr på mange måter og bør ønskes velkommen i hagen. Likevel kan de spise på friske blader, knopper og blomster. Imidlertid gjør de dette hovedsakelig hvis en plante allerede er skadet eller syk. Dersom en plante ikke har det bra, tiltrekker den seg alle slags insekter som liker å spise de hengende plantedelene. Friske planter er derfor alltid en god forsikring for å redusere skader fra dyr og sykdommer.

Slik skaper du et godt miljø for tanglus og saksedyr

Akkurat som meitemarkene, vil tanglus og saksedyr ha en levende hage med en god jordsmonn å spise fra. For å gjøre det lettere for dem å gjemme seg og finne trygge steder å tilbringe vinteren, kan du legge igjen gamle stubber eller store grener og la hauger med blader og kvister ligge gjennom vinteren.


Edderkoppene er en venn i hagen

Edderkopper av forskjellige slag er gode å ha for oss som liker å dyrke. De er rovdyr med ulike jaktmetoder – noen hopper på byttet sitt, andre sniker seg, noen løper og noen setter seg på blader og andre ting som de blir fraktet bort med når vinden tar seg opp. I tillegg er det selvsagt mange av edderkoppene som setter ut spindelvev, som kan fange tusenvis av bladlus allerede innen tidlig vår. Edderkoppene er også nyttige fordi de er viktig mat for større insektetende rovdyr som frosker, fugler og pinnsvin.


Edderkoppdyr og insekter

Det er lett for edderkopper å smelte sammen med insektene. De tilhører samme stamme innen dyreriket, arthropoda, som på svensk kalles leddyr. Leddyrene er i sin tur delt inn i forskjellige klasser definert av kroppens struktur og antall bein. Edderkopper tilhører arachnidene og har en todelt kropp og åtte ben. Insektene har en tredelt kropp og seks ben.


Hvordan skape et gunstig miljø for edderkopper

Edderkopper er som nevnt svært forskjellige i hvordan de beveger seg og hvordan de jakter byttet sitt. Derfor er det bra å ha et variert miljø for å få edderkopper til å trives. Det er bra med alt som kan gi edderkoppene beskyttelse – da kan de nemlig gjemme seg for byttet sitt, men også unngå å bli spist selv. Busker, trær, høyt gress, grener, stubber og hauger med blader er alle steder hvor edderkopper trives.

Mange edderkopper liker å sole seg, så åpne solfylte steder gir de et hyggelig sted å hvile mens de venter på jakt.


Marihøna er bladlusens fiende

Mens edderkoppene spiser insektene som kommer i veien for dem, er marihøna veldig spesifikk i kostholdet sitt – bladlus, bladlus og enda flere bladlus er ønsket ved hvert måltid. Voksne marihøner våkner tidlig på sesongen, før bladlusene, så når bladlusene dukker opp, er marihøna klar til å jakte. Marihønene legger eggene sine på de bladene det er bladluskolonier, fordi larvene er svært sultne så snart de våkner. Larvene spiser både bladlus og skjoldlus og i profesjonelle avlinger brukes disse insektene som biologisk bekjempelse.

Marihøner finnes over hele Norge, og vanligste artene den 7-prikkete og den 2-prikkete som begge er røde med sorte prikker.


Maur liker ikke marihøner

Maur liker å fange bladlus for å få den søte honningduggen som utskilles når lus suger plantesaft fra blader og stilker. Til gjengjeld prøver maurene å beskytte bladlusene når glupske marihøner trer frem, ofte uten særlig hell.

Hvordan skape et gunstig miljø for marihøna

Tidlig på våren, når det ikke er bladlus, kan du ta vare på marihøna ved å tilby dem planter som blomstrer tidlig, som hassel, vidje og selje. Marihøna sulter etter vinteren og spiser mer enn gjerne pollen fra blomstene som kommer tidlig, mens de venter på bladlusene.


Mangfold skaper balanse

I tillegg til mark, marihøner, tanglus, edderkopper og saksedyr, er hagen din full av andre små insekter – noen av de er gunstige, mens andre er skadelige for plantene dine. Luften krydres av de flyvende insektene, hvorav mange av de er helt avgjørende.

I samspill med insekter og edderkopper lever også de litt større dyrene som fugler, frosker, mus og pinnsvin. Alle er nødvendige og i mangfold skapes en naturlig balanse som betyr at vi får akkurat nok av alt. Hvis de nyttige dyrene trives, får vi færre skadedyr, når skadedyrene blir færre, føler plantene seg bedre og har plantene det bra, har vi det alle bra – både dyr og mennesker.

La hagen din blomstre og dyrk variert, ha det ryddig, lag koselige steder for både deg og insektene og nyt et naturlig mangfold og en fin balanse.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer

Ukens frøvariant

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

4.6/5 (9131)
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Super fornøyd. Kan ikke bli bedre.
- Irene L
2024-05-17
Fin service.
- Thomas L
2024-05-17
Veldig fornøyd med levering og frø som nå spirer her hjemme.
- Viktoria N
2024-05-17
Er en fornøyd kunde. Et stort utvalg av forskjellige frø.
- Kerstin J
2024-05-16
Jevnt e-handelssalg på alle måter; god kommunikasjon, rask levering, utmerket kvalitetsprodukter og et allsidig utvalg.
- Anita J
2024-05-16
Frøene kom raskt og kvaliteten var god.
- Tiina V
2024-05-16
flott enkel super service
- Palli L
2024-05-16
Stort utvalg og rask levering!
- Monica N
2024-05-16
Flotte produkter og service!
- Yvette A
2024-05-16
Jeg var veldig fornøyd!
- Ralf D
2024-05-16
Pålitelig, frøene reiste godt til Finland.
- Anna N
2024-05-16
skulle ønske et bredere utvalg av økologiske frø generelt, men grønsaksfrø spesielt
- Trine D
2024-05-16
Leveringen av bestillingene fungerer utmerket og spiren av frøene er virkelig god.
- Taina M
2024-05-16
Jeg er en museumsgartner, og jeg setter pris på historien og herkomsten til mange frø
- Aaja P
2024-05-15
Veldig fornøyd med priser og rask frakt.
- Adib R
2024-05-15
Nettsiden din er super bra med bilder og informasjon om alt.
- Svend M
2024-05-15
Flotte produkter, god service og rask levering.
- Lene S
2024-05-15
Veldig rask levering, topp kvalitet
- Susanna C
2024-05-15
Min vurdering kan gjøres raskt: Rask levering, God spiring, Rimelige priser Har handlet der flere ganger
- Dennis F
Are you in the right place?
Continue to impecta.no