Tilbehør til såing og forkultivering

Når du skal forkultivere frø til blomster, grønnsaker og krydderplanter finnes det forskjellige typer tilbehør du kan velge mellom som er laget for å skape de beste forutsetningene for såjorden. Hva du velger å bruke avhenger av hva du skal så, hvor mye du sår og selvfølgelig hvordan du ønsker å legge opp såingen din.

Fem vanlige typer tilbehør til såing og forkultivering

1. Såpotter

2. Dyrkebrett

3. Pluggbrett

4. Minidrivhus

5. Vekstbelysning


Forkultivering innebærer at du sår frø innendørs og dyrker opp småplanter som har kommet et stykke på vei når det er varmt nok til å plante dem ut i blomsterbed, kjøkkenhage eller potter. Arter og sorter som krever forkultivering er de som ikke rekker å vokse seg til og by på blomstring og innhøsting hvis de direktesås utendørs i vårt nordlige klima.

Det finnes mange typer tilbehør som hjelper deg med forkultiveringen. La oss ta en titt på hva slags funksjoner og formål de har.


Potter til såing og forkultivering

Potter til såing skal alltid ha hull i bunnen for avrenning av vann. Potter til forkultivering av frø er små, rundt 8–9 cm i diameter. I småpottene sår du ett til tre frø avhengig av størrelsen på frøene. Her spirer og vokser spiren, setter de såkalte frøbladene og har den første tilveksten som en liten plante med de første karakterbladene.

Når plantene har blitt større, pottes de om. Dette innebærer at rot og plante tas forsiktig ut av de små såpottene for å pottes over i større potter, som byr på bedre plass til utvikling av røttene.


Hva er frøblader og karakterblader?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De gir planten næring i begynnelsen av tilveksten og har ikke det samme utseendet som de ekte bladene til planten. Etter frøbladene utvikler karakterbladene seg, som har det karakteristiske utseendet til arten eller sorten. Frøbladene skrumper sakte inn og detter av fra der de sitter nederst på stilken.


Forkultivering i fiberpotter

Fiberpotter produseres i helt nedbrytbart materiale. Dette innebærer at man ikke trenger å ta ut og potte om småplantene i større potter eller til den endelige vokseplassen. I stedet plantes fiberpottene rett ned i jorden i større potter eller blomsterbed, og kommer sakte til å bryte seg ned.


Dyrkebrett til stripesåing

I dyrkebrett sprer du jord over en større overflate og strør frøene jevnt over jordoverflaten. Deretter dekker du frøene med den mengden jord som er angitt for sorten du dyrker.

Stripesåing er fint når du skal dyrke mye av en sort og hvis frøene du sår er svært små. Bittesmå frø kan blandes ut i sand for å gjøre det enklere å fordele dem jevnt når du strør dem ut i dyrkebrettet. Når spirene begynner å få det trangt i brettet er det på tide å potte dem over i større potter, dyrkekasser eller på den endelige vokseplassen.

Eksempler på frø som egner seg for stripesåing er basilikum, prydgress, paprika, chili, tomat, purreløk og plukksalat.


Jord til frøsåing

Når du sår frø er det viktig at jorden er veldrenert, lett og luftig. I begynnelsen er ikke næring en viktig ingrediens i jorden fordi frøet inneholder all den næringen som trengs under spiringen og den første levetiden til spiren. Du kan blande egen såjord med like deler kompostjord, sand og ugjødslet jord. Bland inn litt vermikulitt for å oppnå ekstra porøs såjord.


Forkultivere pluggplanter

En pluggplante består av en liten, stabil jordplugg fylt med røtter og en liten plante over jorden. Pluggplanter dyrkes ved å forkultivere i pluggbrett, Rootmaster eller pluggbokser. Alle pluggene fylles med jord, og i hver plugg sår du et frø. Når røttene har grodd seg til er det på tide å potte om pluggene i større potter, kasser eller direkte på vokseplassen. Du kan se at røttene har vokst seg til ved enten at små, hvite røtter kan skimtes i hullet i bunnen av hver plugg, eller du kan åpne pluggene og se på et tverrsnitt av pluggplanten.

Fordelene ved å forkultivere med pluggplanter er at du kan dyrke mange planter på liten plass og at småplantene er enkle å håndtere ved ompotting eller utplanting.


Vann såjorden nedenfra

Det beste er å vanne frøsåingen nedenfra. Da kan jorden og røttene suge opp den vannmengden som trengs, og jorden holder et riktig fuktighetsnivå. Du kan vanne nedenfra ved å sette potter, brett og pluggbrett med hull i bunnen på et større brett eller et annet underlag som du kan helle vann i.


Lokk for tildekking av såjorden

Frøsåinger trives i et fuktig og varmt miljø med ventilasjon som gir god tilgang på oksygen. Ventilerte lokk tilpasset dyrkebrett og pottebrett er praktiske og solide. Med et lokk over såjorden og vanning nedenfra skaper du et lite minidrivhus som gir et utmerket miljø for forkultiveringen. Du kan lage ditt eget lokk til såjorden av noe gjennomsiktig som er utstyrt med luftehull. Hvis dekningen ikke har luftehull, er det viktig å lufte regelmessig ved å fjerne dekningen i perioder av dagen.


Varme og belysning til såing og frøplanter

Frø trenger varme for å spire, og frøplanter som dyrkes innendørs i de første månedene av året kan ha behov for ekstra belysning når det naturlige lyset ikke strekker til. Du kan gi varme til frøene som skal spire ved å sette såjorden over en ovn, på et gulv med gulvvarme eller kjøpe en varmematte som du legger under potter, brett og minidrivhus. Varmen er bare viktig i begynnelsen – når frøene har spiret og frøplanten har kommet opp, skal såjorden stå svalt.

Tilleggsbelysning brukes når spirene har vokst litt. Mangel på lys kan føre til at plantene vokser for raskt i høyden og blir lange og tynne. Ekstra belysning med lysstoffrør eller plantekasse med LED-lamper gjør at plantene vokser i et saktere tempo og blir stødige og kompakte på veien.


Forkultivere i minidrivhus

Man kan kjøpe sett med minidrivhus som inneholder ulike varianter av delene vi har gått gjennom: brett, såpotter eller plugger, brett til vanning nedenfra og lokk med ventilasjon. Noen pakker inkluderer også varmematte og belysning. Du kan velge å kjøpe ferdige pakker til forkultivering eller sette sammen ditt eget minidrivhus for å skape de beste forutsetningene for såjorden. Hvordan brukes perlitt og vermikulitt? Når du skal så frø, dukker det ofte opp tips om å bruke vermikulitt eller perlitt til dekking av såjorden eller jordforbedring. Les alt du trenger å vite om disse smarte materialene på Jordnært i Dyrking med perlitt og vermikulitt.


Etiketter for merking av såjorden

Det finnes mange typer etiketter for merking av pottene dine. Du kan kjøpe ferdige eller lage dine egne, så lenge du får merket pottene dine skikkelig. Det er fort gjort å glemme hva som forkultiveres hvor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer

Ukens frøvariant

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

4.6/5 (9131)
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Super fornøyd. Kan ikke bli bedre.
- Irene L
2024-05-17
Fin service.
- Thomas L
2024-05-17
Veldig fornøyd med levering og frø som nå spirer her hjemme.
- Viktoria N
2024-05-17
Er en fornøyd kunde. Et stort utvalg av forskjellige frø.
- Kerstin J
2024-05-16
Jevnt e-handelssalg på alle måter; god kommunikasjon, rask levering, utmerket kvalitetsprodukter og et allsidig utvalg.
- Anita J
2024-05-16
Frøene kom raskt og kvaliteten var god.
- Tiina V
2024-05-16
flott enkel super service
- Palli L
2024-05-16
Stort utvalg og rask levering!
- Monica N
2024-05-16
Flotte produkter og service!
- Yvette A
2024-05-16
Jeg var veldig fornøyd!
- Ralf D
2024-05-16
Pålitelig, frøene reiste godt til Finland.
- Anna N
2024-05-16
skulle ønske et bredere utvalg av økologiske frø generelt, men grønsaksfrø spesielt
- Trine D
2024-05-16
Leveringen av bestillingene fungerer utmerket og spiren av frøene er virkelig god.
- Taina M
2024-05-16
Jeg er en museumsgartner, og jeg setter pris på historien og herkomsten til mange frø
- Aaja P
2024-05-15
Veldig fornøyd med priser og rask frakt.
- Adib R
2024-05-15
Nettsiden din er super bra med bilder og informasjon om alt.
- Svend M
2024-05-15
Flotte produkter, god service og rask levering.
- Lene S
2024-05-15
Veldig rask levering, topp kvalitet
- Susanna C
2024-05-15
Min vurdering kan gjøres raskt: Rask levering, God spiring, Rimelige priser Har handlet der flere ganger
- Dennis F
Are you in the right place?
Continue to impecta.no