5 for 4 på alle frøene i sortimentet vårt. Vi spanderer den billigste posen.

Så sommerblomster innendørs

Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.

Slik forkultiverer du sommerblomster

  1. 1. Så i fuktig såjord.
  2. 2. Hold såjorden varm og fuktig.
  3. 3. Sett såjorden svalt og lyst etter spiring.
  4. 4. Pott om når de første karakterbladene utvikler seg.
  5. 5. Plant ut når varmen er stabil og nettene er frostfrie.

Sommerblomster kalles også ettårige blomster. Livssyklusen til disse plantene fullføres på én sesong. Frøene spirer og vokser opp til planter som blomstrer og danner nye frø før planten visner ned og dør om høsten. Rundt plantene detter frøene ned på bakken. Der blir de liggende i hvile inntil varmen kommer tilbake neste sesong. Mange sommerblomster har en lang tilvekstperiode. Hvis vi direktesår disse blomstene utendørs om våren, tar det lang tid før blomstringen begynner. Hvis du bor i de nordlige delene av landet, kan det hende at plantene ikke rekker å blomstre i det hele tatt før sommeren er over. Derfor er det lurt å forkultivere flere av sommerblomstene innendørs i god tid før vekstperioden utendørs begynner!

Ikke alle sommerblomster krever forkultivering innendørs. Noen trives best hvis de direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Les dyrkningsbeskrivelsen til hver sort for å se om du bør forkultivere blomsten.

Noen eksempler på sommerblomster som bør sås ekstra tidlig innendørs: lobelia, pelargon, kjempeverbena, aksverbena, tobakk, blåkurv, stuelønn, prydløvemunn, coleus, klokkeranke, spansk flagg, begonia og petunia.


Når forkultiverers sommerblomster?

Les alltid på frøposen til sorten du vil dyrke for å finne ut når du skal begynne forkultiveringen. Ofte står det et intervall på posen, for eksempel feb.–april. Det forteller deg i hvilken periode du burde komme i gang med såingen. Hvis du bor langt nord i landet, kan det vært lurt å begynne forkultiveringen sent i det oppgitte intervallet.


På tide å så sommerblomster

Frøposene til sommerblomstene har ankommet, og det er på tide å så. Under spiringen er det viktig at frøene får varme. Hvis det er kaldt der pottene står, kan det være lurt å sette dem på en varmematte.


SLIK GJØR DU DET

  1. 1. Så i gjennomfuktet jord.
  2. 2. Så i såpotter, brett, pluggbrett eller minidrivhus.
  3. 3. Les på forpakningen om hvor mye jord frøene skal dekkes med. Hvis frøene er lysspirende, skal de kun trykkes lett ned mot jordoverflaten.
  4. 4. Merk pottene dine så du har oversikt over plantene.
  5. 5. Dekk såjorden med plast eller bruk et minidrivhus med lokk for å forhindre uttørking.
  6. 6. Følg nøye med på fuktigheten. I begynnelsen kan du gjerne spraye med en sprayflaske beregnet på blomster i stedet for å vanne.

Tips! Hvis frøene du sår er svært små eller vanskelige å håndtere, kan du bruke en penn til å flytte frøet over i jorden.


Sommerblomstene spirer

Når såjorden er klar, er den viktigste oppgaven din å holde fuktigheten jevn. Jorden skal ikke tørke ut helt eller være konstant våt. Hvis det danner seg mye konsens, bør du fjerne lokket eller annet du har dekket såjorden med i en periode hver dag.


Forkultivering og belysning

Mens frøene spirer er fuktighet og varme det viktigste. Det er først når spirene titter opp av jorden at du trenger å ordne med riktig belysning. Forkultivering i de første månedene av året krever ekstra belysning. Når det naturlige lyset kommer tilbake i mars–april kan du forkultivere uten belysning i et lyst vindu.

Les alt du trenger å vite om belysning i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.


Forkultivering og temperatur

Varme er viktig for spiringen, men så snart spirene har tittet frem og dannet frøbladene sine, bør såjorden settes svalt, i 15–18°C, såfremt instruksjonene på frøposen ikke sier noe annet. Den svalere temperaturen gjør at plantene vokser sakte og danne solide stilker og frodige, grønne blader. Hvis såjorden settes for varmt, vokser plantene mye i høyden og blir spinkle og bleke.


Hva er et frøblad?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De likner ikke på bladene til sorten du dyrker. Oppgaven til frøbladene er å sørge for at den lille planten får næring. Når de første røttene har dannet seg, kan spiren hente næring fra jorden. Da skrumper frøbladene inn og forsvinner. Etter frøbladene utvikler planten de ekte bladene sine, som kalles karakterblader.


Pott om frøplantene dine

Når de første karakterbladene har utviklet seg ordentlig, er det på tide å potte om. Det innebærer at du gir røttene til frøplanten plass til å vokse ved å potte dem over i større potter.

Til ompottingen trenger du næringsrik, løs jord og potter med hull i bunnen. Pottene skal være større enn de som frøet har spiret i. Noen eksempler er økologisk dyrkningspotte 9 cm eller fiberpotter 8 cm.

Slik potter du om:

  1. 1. Fyll den nye potten med jord. Lag en liten grop til planten i midten.
  2. 2. Velt planten forsiktig ut i hånden.
  3. 3. Unngå å holde i den skjøre stilken. Hvis du holder i bladene og du skader dem vet et uhell, lager planten nye. En knekt stilk kan ikke repareres.
  4. 4. Ta med så mye som mulig av jorden på de små røttene over i den nye potten.
  5. 5. Sett planten forsiktig ned i den nye potten. Vær forsiktig med røttene.
  6. 6. Sett planten litt dypere i jorden ved ompottingen.
  7. 7. Vann forsiktig, og sett de ompottede plantene lyst og svalt.

Etter ompottingen stanser veksten til plantene opp i en periode før de begynner å ta opp næringen i den nye jorden. Begynn å gjødsle forsiktig etter et par uker.

Plant ut sommerblomstene dine

Etter ompottingen dyrker du plantene dine videre i et lyst vindu eller under ekstra belysning. Når varmen utendørs er stabil og nettene er helt frostfrie, er det endelig på tide å plante dem ut. Du kan lese mer om hva du bør tenke på når du planter ut forkultiverte planter og hvordan du direktesår utendørs i Plante og så utendørs.

Lykke til med forkultiveringen av sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
En sommerdans

Allerede i knoppstadiet byr denne blomsten på et lite under som vekker nysgjerrigheten. Knoppene danner lysegrønne knuter som hviler i krager av dilliknende bladverk. Når hagen står i høysommerprakt, slår damaskussvartfrøet 'Miss Jekyll Rose' – også kjent som jomfruen i det grønne – ut de bedårende, halvdoble blomstene sine i nyanser av hvitt og rosa. Kronbladene kunne vært klippet ut av silkepapir. Over bladverket danser de åpne blomstene mens de nye knoppene ligger på vent blant bladene. Skjønnheten fortsetter resten av sommeren, men likevel er den langt fra over. Når høsten går mot slutten, danner de lysebrune frøkapslene små kunstverk blant de tørkede, finflikete bladene. 'Miss Jekyll Rose' danser i hagen gjennom en sommer, men i tørkede buketter lever blomsten videre lenge.

Les mer

Ukens frøvariant

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

4.6/5 (13903)
2024-09-19
Raske leveringer og godt utvalg
- Camilla H
2024-09-19
Har handlet i mange år og alltid vært fornøyd.
- Gunilla D
2024-09-19
Alltid god kvalitet.
- Jari P
2024-09-19
Dyrt, noen ganger tar det litt lang tid å få varen din, men ingenting har noen gang vært en skuffelse! ❤️❤️❤️
- Sara R
2024-09-19
Rask levering!
- Camilla Ü
2024-09-19
Vårsåingen ga dårlig avling. Vet ikke hvor feilen var. Nå gjør vi et nytt forsøk med høstsåing.
- Karin E
2024-09-19
Rask levering!
- Pia K
2024-09-19
Rask og god service. Frøene sterke og ga utrolig gode blomster og grønnsaker
- Christer B
2024-09-19
Godt utvalg, informative papirkataloger, gode priser og leveranser. Føles utrolig ekte 👍🏼
- Inger O
2024-09-18
God kvalitet og rask forsendelse og jevn frakt
- Josephine N
2024-09-18
Impecta har et stort utvalg av frø og tilbehør til hagen, gode priser og rask håndtering av min bestilling.
- Britt I
2024-09-17
Rask og enkel levering
- Anna V
2024-09-17
Veldig bra utvalg og rask levering
- Eva A
2024-09-17
Raske gode frø 😊
- ulla-britt k
2024-09-16
Gode frø nå, bare vent og se når de kommer opp
- Marie A
2024-09-16
Rask levering
- Annika H
2024-09-16
Alltid den beste service og kvalitetsfrø med meget høy spiringsgrad.
- Tanya K
2024-09-16
Rask god levering. Bra selskap som du kan stole på.
- Jan S
2024-09-16
Gode priser. Rask levering. Det beste er det store utvalget.
- Åsa C
2024-09-16
Bra utvalg og rask leveranse, men litt irriterende når dere er utsolgt og må vente lenge før dere får varen inn igjen. 
- Nan- Ø
Are you in the right place?
Continue to impecta.no